Iago García
Iago García
Iago García

(1984) Comunicador Audiovisual. Guionista & Periodista

(1984) Comunicador Audiovisual. Guionista & Periodista

Últimos artículos publicados

05 dic 2024

Lois Orosa en «De 0 a 100»: «O maior valor do Cesga é o apoio á comunidade científica»

O director do Centro de Supercomputación de Galicia (Cesga) fai balance dos 31 anos que a organización leva ofrecendo os seus servizos. Actualmente máis de 1.400 usuarios botan man del para diferentes proxectos de I+D+i, que se benefician do emprego dos seus sistemas de altas prestacións. Entidades coma MeteoGalicia, por exemplo, melloran as súas previsións meteorolóxicas gracias aos seus sistemas de procesamento de datos. E nos seus equipos de almacenamento, actualmente de 35 petabytes (PB), albergaranse nun periodo de cinco anos mostras de ADN de 400.000 galegos, coas que no futuro poderán identificarse variantes xenéticas de risco e así «previr e anticipar enfermidades». Lois Orosa (Santiago, 1982), detallou algúns dos destacados proxectos en marcha e o traballo do centro aos alumnos do IES Pontepedriña, no que el mesmo estudou, no programa que La Voz realiza en colaboración con Consellería de Educación. «Para nós, que aceptamos proxectos que supoñan avances en investigación, é fundamental contribuir con iniciativas que xa están repercutindo na mellora da calidade de vida dos galegos», sinala Orosa poñendo como exemplo a cada vez máis precisa previsión do tempo que MeteoGalicia pode ofrecer. A cartografía e os mapas detallados da comunidade tamén son datos que dixitalizados e interpretados polas súas computadoras teñen moito valor. «Non só se trata de Sistemas de Información Xeográfica, Augas de Galicia pode monitorizar en tempo real datos hidrográficos evitando o risco de inundacións», ampliou a explicación ao respecto para o alumnado de 4º da ESO do centro de secundaria. A mediados de 2026 o Cesga verá ampliadas as súas instalacións no Campus Sur de Santiago cun novo edificio no polígono compostelano de A Sionlla, que suporá albergar unha nova evolución da súa supercomputadora Finisterrae e contar con máis almacenamento de datos.

IAGO GARCÍA / SENÉN ROUCO / ÁLEX LÓPEZ-BENITO

29 nov 2024
Sardá y Navarro custodiando a la presentadora de «59 segundos», Gemma Nierga, este jueves.

Pepe Navarro y Xavier Sardá se mojan en la guerra entre «El hormiguero» y «La revuelta»: «Ese programa quitas a Broncano y no existe»

Las dos leyendas de las noches televisivas durante el cambio de siglo contaron en «59 segundos» cómo vivieron que «Crónicas Marcianas», de Sardá en Telecinco, acabase suponiendo el final de «La sonrisa del pelícano», dirigido y presentado por Navarro en Antena 3. Este último cargó contra los directivos de Mediaset por «mutilar la televisión» y eliminar el «programa de autor»

IAGO GARCÍA

21 nov 2024
Rodrigo Hernández en el plató de «El Hormiguero».

Rodri, el Balón de Oro más humilde, en «El Hormiguero»: «En la final de la Eurocopa estaba yo más nervioso que Nico y Lamine»

El madrileño se declaró un «bicho raro» del fútbol de élite. Se emparejó con su novia del barrio de siempre, se licenció en Empresariales viajando de Manchester a Castellón para examinarse. También huye de prendas y coches de lujo aunque, eso sí, no escatima a la hora de sentarse a la mesa: «Si un día te invito a comer, me dejo lo que hace falta»

IAGO GARCÍA

14 nov 2024
Gelis Romero, catedrática en tecnoloxía dos alimentos da USC

Gelis Romero en «De 0 a 100»: «O 95 % das veces que mercamos de novo un alimento é unicamente polo seu sabor»

María Angeles Romero, coñecida coma Gelis, volveu a súa vila natal, Ferreira do Valadouro, para contarlle aos alumnos do IES Alfoz-Valadouro como é o seu traballo como unha das meirandes expertas do país no sector alimentario no programa que La Voz realiza en colaboración coa Consellería de Educación. 
A catedrática en tecnoloxía dos alimentos da USC é unha firme defensora da alimentación saudable e «de proximidade, de kilómetro cero». Para ela mercar a un agricultor ou gandeiro veciño que comercializa directamente os seus produtos sen aditivos é sinónimo de saúde. De feito, está constatado que o consumo de ultraprocesados está relacionado con ata 30 patoloxías diferentes. Máis alá da docencia, é socia impulsora de Tastelab, unha empresa pioneira de análise sensorial que axuda a importantes multinacionais antes de lanzar novos productos. «Ademais das catas creamos un software, Sensesbit, que está a dispor dos clientes, co que poden ver rápidamente como están respondendo consumidores potenciais antes de dar o visto bo a calquera novidade que se queira empezar a producir», sinala Romero. 
«O 95 % das veces que mercamos de novo un alimento é únicamente polo seu sabor», precisa a lucense, que defende a importancia da labor de Tastelab: «Cada ano, a nivel mundial, 13.000 produtos desaparecen dos liñais dos establecementos porque deixan de ter demanda» 
Dende o 2016 Galicia conta coa única Cátedra do Pan e do Cereal do mundo, vinculada ao Campus de Lugo da USC. «Con ela queremos valorizar todo o proceso que xira arredor deste alimento tan noso, estudando dende as especies de cereal autóctono que inflúen no seu sabor ata o mantemento dun proceso de fermentación que fai único no mundo ao pan galego», conclúe o seu contacto con alumnado.

IAGO GARCÍA / SENÉN ROUCO / ÁLEX LÓPEZ-BENITO

02 nov 2024
A la izquierda, el nuevo cauce del Turia tras el paso de la dana. En el centro, la presa romana de la localidad zaragozana de Almonacid de la Cuba. A la derecha, la presa de Fudai, en Japón

Megaestructuras que salvan vidas: el desvío del Turia, la presa romana de Aragón y el dispositivo antitsunamis de un alcalde japonés al que tildaron de loco

Tras la riada de 1957 los valencianos financiaron con 6.000 millones de pesetas un cauce que evitó daños a la capital la tarde-noche del martes. En Almonacid de la Cuba sigue en pie un dique ideado hace 2.000 años y que funciona como el primer día. En Fudai, en Japón, sus habitantes siguen vivos por el empeño de un regidor que tras sobrevivir a dos maremotos les prometió que nunca más volverían a vivir ese tipo de tragedia

IAGO GARCÍA