Porto do Son tenta rescatar a vella tradición da cestería


ribeira / la voz

Non hai moito tempo era habitual ver en boa parte das vivendas de Barbanza, sobre todo naquelas situadas no medio rural, cestos e outros recipientes elaborados con corres e vimbios que se empregaban para un sinfín de tarefas, fundamentalmente almacenar e transportar produtos variados. Pouco a pouco, o plástico foi substituíndo a estes materiais extraídos da natureza e impúxose en forma de bolsas ou barreños. Aproveitando o bum que está a experimentar a artesanía a nivel xeral, o Concello de Porto do Son, a través do departamento de Cultura, decidiu tratar de recuperar a vella tradición da cestería.

O primeiro paso que se deu foi a organización dun obradoiro, que o martes arrancou na casa de cultura de Portosín. Alí, o sonense Francisco Queiruga exerce de mestre para amosarlle a un grupo de veciños as técnicas básica para a elaboración de obxectos de cestería. Na primeira clase, o que fixeron os trece alumnos foi, basicamente, tomar contacto cos vimbios e coas tesoiras, aprendendo a preparar as corres para a posterior realización das distintas pezas.

O obxectivo do mestre é que, unha vez finalizado o obradoiro, os participantes teñan os coñecementos necesarios para facer cestos sinxelos e, a partir de aí, poidan ir evolucionando. O propio Francisco Queiruga empezou neste eido de xeito similar: «Con moi poucos anos, o meu avó aprendeume como se facían os cestos, antes era frecuente atopar con xente que soubese manexar os vimbios, pero agora quedan cada vez menos cesteiros».

Novas técnicas

Precisamente, o obxectivo do Concello de Porto do Son e tamén de Francisco Queiruga é evitar que esta tradición acabe desaparecendo no municipio. Pero o mestre deste curso pretende ir máis lonxe e amosarlle aos seus alumnos as novas técnicas que el introduciu neste sector: «O que fixen foi tratar de mellorar a cestería tradicional, engadindo cores e formas diversas para darlle actualidade a este oficio. Antes buscábase máis a actualidade que a estética, algo que hai que cambiar para que a cestería funcione. Todos estamos afeitos a ver un cesto vello, cargado de patacas, abandonado nun recuncho da casa; pero a min gustaríame que esta imaxe mellorara e evolucionara».

Neste sentido, o veciño de Queiruga comentou que tratará de ilustrar aos seus alumnos sobre estas novas técnicas de cestería, por considerar que os produtos resultantes poden ter máis saída. O mestre cesteiro destacou que, á hora de impartir este obradoiro e tamén de realizar o seu traballo diario, atópase cun problema recorrente, a falla de materia prima: «Eu emprego vimbio da zona, pero hai un abandono total do agro neste eido. Son cada vez menos os veciños que os empregan e case teño que andar quitándoos das fogueiras».

Agora, coa iniciativa que ven de poñer en marcha a Concellería de Cultura de Porto do Son, Francisco Queiruga confía en que a tradición da cestería cobre peso no municipio e a xente se conciencie da necesidade de recuperar este e outros exemplos da artesanía popular que no pasado da zona xogaron un papel destacado, sobre todo no eido agrícola.

Newsletter Somosagro

Recibe todas las semanas la información más relevante del sector primario

Votación
3 votos

Porto do Son tenta rescatar a vella tradición da cestería