Adeus a Casa Descalzo, o restaurante máis veterano e célebre de Taboada

Francisco Albo
francisco albo CHANTADA / LA VOZ

TABOADA

María Luz Otero ?à esquerda? e a súa prima Olga Rodríguez traballando na cociña do restaurante no 2013, cando o negocio foi galardoado cun dos premios Gastronomía de Galicia
María Luz Otero ?à esquerda? e a súa prima Olga Rodríguez traballando na cociña do restaurante no 2013, cando o negocio foi galardoado cun dos premios Gastronomía de Galicia ROI FERNÁNDEZ

O local, fundado en 1935, pechou co estado de alarma para non volver abrir

06 jun 2021 . Actualizado a las 12:25 h.

Entre os establecementos de hostalería do sur lucense que non reabrirán despois da pandemia encóntrase o restaurante máis antigo de Taboada, Casa Descalzo, que funcionou de forma ininterrompida desde 1935 ata o ano pasado. O negocio pechou as súas portas cando se declarou o estado de alarma sanitaria e xa non volveu abrir. O seu peche definitivo non se debe á actual crise, senón a que a súa propietaria, María Luz Otero Rodríguez, se xubilou en agosto. Pero hai moita xente que cre que continúa aberto. «Hai quen segue chamando por teléfono para facer reservas, e algúns tamén veñen aquí, pero o restaurante xa non funciona», explica a antiga dona.

O restaurante foi fundado polos pais de María Luz, Ramón Otero González e Matilde Rodríguez Fernández. «Pouco despois levaron ao meu pai á guerra e miña nai tivo que ocuparse ela soa de todo, pero o restaurante non pechou nunca, nin nesa época nin despois», sinala. Cando os seus pais enfermaron e faleceron, María Luz Otero encargouse do negocio xunto coa súa prima irmá Olga Rodríguez Rodríguez. Elas dúas foron as únicas traballadoras de Casa Descalzo durante o resto da súa historia.

O nome do local non procede de ningún apelido da familia, senón do alcume con que era coñecido o seu fundador. «Meu pai era de Esperante e aos veciños desa parroquia chamábanlles por entón ‘os descalzos’, e por iso puxéronlle ese nome ao restaurante», di María Luz Otero.