Adelo Freire: «Berberecho de Noia non é só unha marca publicitaria, implica un compromiso»

Ana Gerpe Varela
a. Gerpe RIBEIRA / LA VOZ

BARBANZA

MARCOS CREO

O representante da entidade explica que o seguinte reto é entrar na denominación Galicia Calidade

02 sep 2018 . Actualizado a las 05:00 h.

A punto de cumprir 17 años como secretario da confraría de Noia, Adelo Freire (Noia, 1971) afirma que a aposta pola calidade e por unha explotación racional dos recursos, adaptando a oferta á demanda, son os cambios máis significativos que introduciu a entidade ao longo dos últimos exercicio: «Eu lembro épocas nas que o berberecho custaba 0,80 euros o quilo e, incluso, de ter problemas para vendelo. Ao ser nós os produtores podemos adecuar a oferta e diso teñen que darse conta os mariscadores. Non hai porque traballar de máis para que un intermediario se leve o beneficio».

-¿Como xurde a iniciativa de crear unha marca de calidade?

-Foi un proceso longo que vén de hai moitos anos. No 2002 xa quixemos entrar na denominación Galicia Calidade, algo que imos volver intentar agora. Eu penso que reunimos as condicións e, ademais, estamos en PescadeRías. Galicia Galidade é a marca de referencia para acudir a feiras. Nós sempre entendemos que ao produto hai que darlle o valor que merece. Non é igual a pesca artesanal á que se fai noutros lugares. Berberecho de Noia non é só unha marca publicitaria, implica un compromiso. Detrás deste selo de calidade hai unha serie de normas conservacionistas e de trazabilidade.

-¿Cales son as garantías para os compradores?

-Non sementamos produto foráneo e as artes de pesca que empregamos son as máis restritivas. Usamos rastros cunha separación de 20 milímetros entre as varas, cando a lei permite que sexan de 16. Se utilizas iso colles moita semente e hai que pensar sempre na campaña presente, pero tamén nas futuras. A talla mínima do noso berberecho é de 28 milímetros. O permitido é de 25, pero eu teño visto a vender de 20. Tamén investimos moitos cartos en sacar depredadores. Este traballo non consiste en recoller sen máis o que dá o mar.