«A partir dos quince anos é máis rendíbel o castiñeiro que o eucalipto»

ANA F. CUBA A CAPELA / LA VOZ

A CAPELA

CESAR TOIMIL

Ramiro J. Martínez Picos fue pionero en la producción de castaña del país en la comarca del Eume

29 oct 2017 . Actualizado a las 05:00 h.

«Na quenda de corta do eucalipto na comarca, arredor dos quince anos, non me atrevo a dicir que é máis rendíbel o castiñeiro, aínda que non lle debe faltar moito; pero a partir dos quince anos estou convencido de que é máis rendíbel o castiñeiro», sentencia Ramiro J. Martínez Picos, presidente de la Asociación Galega da Froita Autóctona do Eume (AGFA) y productor de castaña del país, con dos plantaciones en A Capela. Su mercado se centra en la comarca, a través de fruterías y supermercados, y durante la temporada de los magostos, por encargo de asociaciones, centros educativos, etcétera.

«No meu caso [con una superficie de media hectárea] é un complemento, pero se se mecanizara o cultivo, a castaña pode ser rendíbel. Hai máis xente plantando na comarca [también en municipios próximos como San Sadurniño] e se un día se lle puidera dar unha marca de calidade á castaña do Eume, axudaría moito á promoción», sostiene este fruticultor. El mantenimiento de un castañar «dá máis traballo que un eucaliptal -admite-, pero tamén está creando emprego e dinamizando o rural. Hai podas e aboados, e a recollida, pero é compatible cos fungos e xera unha economía arredor, unha renda que che vén ano a ano».

La castaña gallega no sabe de fronteras, se comercializa en todo el territorio español y se exporta, con una demanda creciente en países como Italia -muy perjudicado en los últimos años por la plaga de la avispilla del castaño, que ya ha irrumpido en algunas zonas de Galicia- o Francia. Martínez Picos señala a Portugal como el principal productor, con un sector muy profesionalizado, igual que ocurre en Extremadura, que ya ha empezado a vender castaña en Galicia.

Variedades propias de la zona

El presidente de AGFA do Eume defiende la calidad de la castaña de esta comarca, con variedades propias, diferenciadas de las del resto de Galicia. «Porque é algo que houbo antigamente, na Capela aínda se conserva nalgunhas casas vellas o caínzo das castañas, onde se secaban para o inverno, e nas Fragas do Eume [como ocurre en la Fraga dos Casás, en el municipio de Cerdido] hai moitas curripas, onde se botaban os ourizos cando viña o gordo da produción, alí fermentaban e iso era moi bo para conservalas, despois quitábaselles o ourizo con máis facilidade e botábanse no caínzo para o secado», relata.

La castaña del país, de extraordinario sabor, se da mejor en zonas altas y frías, como el interior de la comarca del Eume, «pero antes había castiñeiros enxertados ao pé do mar, vense restos de soutos en Cervás ou en Redes [Ares], de maneira natural, aínda que se perdera a explotación».

El período de recolección va de mediados de septiembre a principios de noviembre. Martínez Picos, pionero en la zona, comenzó a cultivar hace unos 35 años, pero en los últimos tiempos «estase plantando para autoconsumo e tamén pensando en explotar a castaña». A los cinco años se pueden recoger los primeros frutos, a partir de los ocho «xa merece a pena» y cuando han transcurrido diez «empezas a ter unha produción significativa».