Los fresones con sabor auténtico de A Estrada

Se cosechan con mimo, no van a la cámara y llegan al mercado recién recogidos; por eso son diferentes


a estrada / la voz

Los fresones que la familia Touceda Matalobos cosecha en su finca de Berres (A Estrada) tienen algo especial. «Quen os proba, repite», dice orgullosa Raquel Touceda. Ella y su hermano Ramiro llevan las riendas de una explotación familiar que iniciaron sus padres, Manolo y Lita, hace más de cuarenta años. Cuando aún las fresas se plantaban a ras de suelo y había que partirse la espalda para sacar adelante la cosecha.

Raquel, que compagina la producción con la venta de la fruta en el mercado de abastos de A Estrada, ya está acostumbrada a agotar el producto cada día y a cosechar elogios sobre su sabor. «A todo o mundo lle chama a atención o sabor. É un fresón que sabe moito», explica. Acostumbrado a la invasión de frutas insípidas, el cliente agradece la autenticidad de los sabores de la huerta de al lado.

«Non temos ningún segredo máis ca colleitar a froita con coidado para que non se marque nin se estrague e non metela nunca na cámara», asegura Raquel Touceda. Eso es lo fundamental. «Nós só vendemos en Galicia. Non por nada en especial, senón porque hai demanda aquí para absorber toda a produción. Moitas veces incluso se vendería máis se houbera, pero ampliar a explotación é arriscar moito», explica.

«O fresón que vén de Huelva ou doutros lugares non é que sexa peor nin mellor. A diferenza é que vén da cámara. E a froita iso non o quere. En moitos sitios meten o fresón directamente ás cámaras para manipulalo despois, porque se está quente márcase ou mázase», comenta. «Nós o que facemos é elixir moi ben o momento no que recoller a fresa. Depende do tempo. En pleno maio hai que recoller a partir das sete da mañá. Ás 11.30 xa non se pode apañar máis porque a froita está quente e máis branda e pódela estropear», explica. «Son cousas que se van aprendendo cos anos e, sobre todo, tendo ao vello ao lado que che vai indicando, porque el é o que leva nisto toda a vida, as cousas son como son», dice Raquel. Una vez cosechado con mimo el fresón se prepara para llevarla al mercado, siempre al día siguiente y sin pasar por la nevera. «Así o noso fresón chega ás casas recén recollido e sen perder nada de sabor. Despois é cousa do cliente metelo á neveira ou non. O fresón pode aguantar ben fóra tres ou catro días sen problema. Na neveira máis, pero se leva dous ou tres días na neveira xa non che sabe. Agora ao comezo da tempada, a froita está máis duriña e aguanta máis fóra», explica.

La temporada del fresón acaba de arrancar en Berres con buenas perspectivas. «Normalmente os primeiros veñen polo San Xosé e a tempada dura ata xullo ou agosto», comenta Raquel Touceda.

La familia tiene en la aldea de Vilancosta, en Berres (A Estrada), una plantación de una hectárea, la más grande de toda la provincia de Pontevedra. «Agora mesmo non temos toda a finca traballada. Teremos arredor dunhas 40.000 plantas e cada unha pode dar entre 1 e 1,2 quilos de fresón por tempada», comenta la productora. Eso en un año bueno, porque el pasado las lluvias retrasaron la plantación, el trasplante se dilató y muchas plantas murieron. «Dedicámonos ao pemento e a xudía e aproveitamos as plantas de fresón que se puido para este ano. Este ano a cousa pinta mellor. Agora mesmo as plantas están producindo ben. Aínda lle falta un pouco de doce á froita, porque lle falta sol, pero de semana a semana xa se lle vai notando», explica Raquel Touceda.

Las fresas de la familia Touceda Matalobos se venden a través de la comercializadora Río Ulla. A una parte se le da salida de forma directa en la plaza de abastos de A Estrada. El resto se vende en Merca Coruña, a donde acuden a comprar el producto fruterías del entorno.

El tamaño no importa

A base de experimentación, los productores estradenses han dado con una variedad que se ajusta muy bien a las condiciones de su terreno. «É unha zona moi resgardada. Temos un microclima», explica Raquel Touceda, que prefiere no desvelar cuál es la variedad de fresón que trabajan. «Danos un fresón con moito sabor e bo tamaño. Hai clientes que che din que prefiren fresa pequena porque ten máis sabor. É porque o asocian ao fresón grande que vén das cámaras. En canto proban o noso, cambian de opinión», cuenta la productora.

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