Tristura bicroma

Manuel Gago
Manuel Gago VERMELLO CONTRA O MAR

BARBANZA

24 dic 2020 . Actualizado a las 05:00 h.

Non sei vostedes, pero para min ten algo moi especial o xantar un bacallau con coliflor na Noite Boa. É un prato humilde na súa confección (no prezo do peixe xa non tanto, a verdade) pero que demostra que o máis importante da comida ás veces non é a elaboración, senón a cultura que a rodea e a memoria que a viste.

O bacallau con coliflor, ese peixe ao que só se lle permite un pouco de aceite de oliva e vinagre (os piadosos concederanlle unha allada), remítenos a un universo específico da costa atlántica galega e portuguesa. Esa noite o bacallau con coliflor é unha especie de hashtag compartido entre xente que non se coñece entre si.

A maior parte da xente cociñará o bacallau por tradición familiar. Ao facelo, pode que sen sermos conscientes, tamén participamos dun espírito colectivo. A mellor cultura compartida é sempre inconsciente.