Una pulpeira de O Carballiño y un viticultor de O Ribeiro triunfan en Lalín

Rocío Ramos y María Doallo OURENSE

LALÍN

Aurora Baranda posa frente a la escultura en honor a las pulpeiras en O Carballiño
Aurora Baranda posa frente a la escultura en honor a las pulpeiras en O Carballiño Santi M. Amil

Los ourensanos Aurora Baranda y Luís Anxo Rodríguez ganaron dos de los Premios de Gastronomía de Galicia de este año

06 abr 2022 . Actualizado a las 05:00 h.

El Concello de Lalín acaba de anunciar los ganadores de los Premios de Gastronomía de Galicia de este año. La entrega de los galardones será este viernes durante un programa de Luar especial cocido, en la Televisión de Galicia. Entre los homenajeados de esta edición hay dos empresarios de la provincia de Ourense. El premio a la profesional que más trabajó en la potenciación de la cocina gallega reconoce el trabajo de la pulpeira de O Carballiño Aurora Baranda. Mientras el galardón destinado a una bodega o empresa vitivinícola recae este año en el bodeguero de la zona de O Ribeiro, Luís Anxo Rodríguez, de A Torna dos Pasas.

Aurora Baranda es una pulpeira de toda la vida. «Empecei no 63 e naqueles tempos todo era moi difícil. Ao principio iamos coa caldeiriña de pulpo polas feiras, polas romarías... logo xa se foi facendo a cousa máis grande e facíamos banquetes, grandes comidas...», recuerda. Ella comenzó en el oficio con sus padres. Se casó siendo todavía una niña. «Era moi noviña, tiña 16 anos, porque daquela había que casar para poder saír da casa», cuenta. También sus hermanas fueron pulpeiras y luego sus hijos. «Os meus pais faleceron, miñas irmáns deixárono e quedei eu ao fronte de todo», admite Aurora.

Ahora, ya jubilada, es su descendencia quien continúa con el oficio familiar. Tienen pulperías en Lugo y en A Coruña. «E seguimos dedicándonos ao ambulante, porque é un traballo moi bonito. Fun moitos anos á feira a Maceda, a Xinzo de Limia, a Ribadavia, a Cartelle... Cada día ves a xente diferente e tamén ves caras coñecidas, as de sempre. Por iso os meus clientes sonme como da familia», explica, emocionada. «É un trato de moitos anos e ao final nótase na relación», añade. Sigue llevando su ingrediente rey por todo el mundo. «Fai uns días estiven en Suíza facendo pulpo e non vexas a xente encantadora que me atopei de todas partes de Galicia», afirma. Durante veinte años viajó a Venezuela para celebrar la Festa do Pulpo do Carballiño. «Cando nós volvíamos a casa, chegaban os de Lalín a facer a do Cocido. O noso traballo é así, estar presente en todas partes», termina. Este reconocimiento le hace especial ilusión. «É un premio que me fai especialmente feliz», termina.

Luís Anxo Rodríguez acaba de recibir uno de los Premios de Gastronomía de Galicia
Luís Anxo Rodríguez acaba de recibir uno de los Premios de Gastronomía de Galicia Santi M. Amil

La bodega de Luís Anxo Rodríguez Vázquez cuenta con 29 parcelas repartidas entre casi tres hectáreas. El viticultor de O Ribeiro abrió su empresa en A Arnoia en 1988. «Veño dunha familia de viticultores», explica. No fue hasta 1997 cuando comenzó a cosechar y a producir el vino A Torna dos Pasás, el caldo por el que acaba de conseguir el Premio de Gastronomía de Galicia al mejor proyecto vitivinícola. «Estou moi agradecido. É un premio que non penso que mereza porque son consciente de que en Galicia hai moitas bodegas que fan viños de altísima calidade, máis ca os meus, por iso síntome sorprendido e moi agradecido», afirma. «Non podería destacar nada deste viño sobre os outros. Fágoo coa mesma dedicación, pero agradezo que a xente lle vexa algo especial», añade. En la bodega de Luís Anxo trabajan ocho marcas diferentes, aunque los vinos más vendidos son A Torna dos Pasás y Viña de Martín Os Pasás. «E iso que son de pequena produción. Facemos unhas oito mil botellas de cada un», finaliza.