Mimando abejas y colmenas

Y. García

A MARIÑA

La familia Sixto en Alaxe (O Valadouro) conserva la tradición apicultora de sus antepasados. Producen la marca Mel O Trobo, premiada varias veces

29 jun 2008 . Actualizado a las 02:00 h.

Fe Sixto Pernas es una de las vendedoras fieles a la Feira do Mel que Ferreira acoge cada año. Su miel, comercializada como «Mel O Trobo Mel do Valadouro», es de calidad, un producto que sigue todos los controles sanitarios y que recibió medallas de oro, plata y bronce en ediciones de la Cata do Mel de Galicia del Consello Regulador do Mel de Galicia junto con Medio Rural.

Una cucharada al día de este dulce natural y exquisitamente elaborado es un buen hábito de salud, asienta Fe. Como apicultora sigue los pasos de su padre y junto a él los que dieron sus antepasados. Javier Sixto recuerda que tenían colmenas sus bisabuelos: «Lémbrome de ir co avó a rapar a Calvelo, en Budián. Sacábamos o mel. Había un extractor de latón que fixeran na antigua fábrica de Chavín e para facer os panais meus tíos trouxeran a un señor de Asturias e mercaran un molde para facelos. Meu tío tamén facía veas». Los amantes de la apicultura pueden ver en casa de los Sixto en Alaxe un pequeño museo apícola.

Cómo la miel que producían acabó distribuyéndose, hoy en día, en establecimientos de A Mariña y llegando incluso a los paladares de los madrileños lo explica Fe Sixto, quien confiesa que fue en la fase de modernización de la explotación familiar cuando descubrió que como su padre llevaba dentro la pasión por este mundo: «Ao deixar a explotación gandeira fomos pouco a pouco collendo máis colmeas e ao querer presentar un producto fixemos un rexistro sanitario, ao mesmo tempo que ía cubrindo os papeis para poñerme ao día collinlle o gusanillo, e ao facer as memorias empecei a ler máis e máis...» «A dedicación exclusiva é de meu pai. Se fai falla facer algo e o tempo o permite, eu tamén lle axudo», explica.

Sobre cien colmenas

Su padre señala que cuentan con un centenar de colmenas -y cada una puede tener entre 30.000 y 40.000 abejas- repartidas por Ourol (Xerdiz y Miñotos), O Valadouro (Vilacampa y Alaxe) y Muras (Xilán). Producen fundamentalmente miel de flores. «Todo mel é bo -opina Fe Sixto-, só que hai paladais distintos. A uns lles tira o eucalipto, ou a silva, ou o castiñeiro...». Su padre reconoce que Mel O Trobo «algo ten... Nós sacámolo da colmea e non o quentamos».

Cuando se les oye hablar del fascinante trabajo de las abejas es difícil no sentir ganas de adentrarse más en la apicultura. Lo suyo es verdadera pasión. Javier Sixto tiene en mente hacer una colmena de cristal para verlas en plena acción. «A min ensináronme moitas cousas», dice. «Empezas a traballar nisto e ves que son agradecidas. Eu admíroas -dice la hija, como el padre-. Organízanse tan ben e son tan sumamente listas... ¡se todos traballáramos así! Só as tes que coidar un pouco, en condicións normais. E recibes uns beneficios e recoñecementos que te animan a seguir». Javier Sixto apunta que lo primero en un apicultor es saber identificar la reina, cuidar de no matarla y, ante todo, mucha limpieza en la colmena.

Hacer un seguimiento de posibles enfermedades es otro trabajo continuo. La loque es «como o cáncer para unha persoa porque pudre a criatura e contaxia toda a colmea», señala. «A barroa é outra pero pódese coller e eliminar», dice.

Y cada vez hay menos apicultores. «A xuventude di que pican moito. Elas o que non queren é que leves perfume, queren que vaias lavado so con auga», señala el padre. «Os apicultores -prosigue su hija- estiveron máis vistos antes ca hoxe. Lin que na Idade Media eran os que aportaban o doce, o edulcorante para comidas, e a xente os buscaba. Hoxe en día a resposta para non ser apicultor é que as abellas pican... pero elas tamén teñen o seu veleno que están estudiando e que se cre que pode ser bo para certas enfermidades».

¿Y la campaña de miel de este año? ¿Cómo va? «É dubidosa -dice Fe- A ver que fai a natureza... pero é que a climatoloxía non nos axudou nada. Este ano estivo moi cambiante porque en marzo había temperaturas altas, as abellas se reproduciron, e despois coa chuvia e o frío se recluiron nas colmeas e foron comendo as reservas. A abella está moi perdida... porque lle afecta moito o clima. Se agora vén bo tempo contamos que haxa boa colleita, pero se non... nada».