«Para quedar no campo hai que ter formación»

Gladys Vázquez REDACCIÓN / LA VOZ

TERRA

Alberto López

O leite que producen está presente nas hamburguesas máis coñecidas do mundo

27 abr 2021 . Actualizado a las 05:00 h.

A súa imaxe vinculada á dun xigante chegou aos recunchos máis insospeitados. Granxa Grixeira segue a sentir a repercusión de que se coñecese que a súa materia prima está presente nas hamburguesas de McDonald’s en España. Esta familia, que dirixe unha explotación de 260 vacas en Cospeito, sérvelle o leite a Entrepinares. Zeltia González, a xerente da explotación xunto ao seu marido José García, acolle esta expectación con cariño, pero sen perder de vista o importante: o seu traballo diario para obter o mellor leite dos seus animais. «A verdade é que non esperabamos que ía a haber tanto balbordo, pero estamos ben. Isto recoñece o noso traballo diario. Non sacamos beneficio do feito en si, pero é certo que é importante ver recoñecido o noso labor e o de todos os gandeiros desta zona».

—A súa explotación vén ademais dunha herdanza familiar, non si?

—O meu marido e mais eu comezamos en xuño do 2018. Arrancamos o noso proxecto e fixemos unha sociedade. Esta era unha granxa que xa estaba en marcha. O meu sogro era o titular. Decidimos seguir nós porque para el chegou o momento de xubilarse. Cando fixo os anos, apartouse de todo. A verdade é que xa estábamos traballando aquí coma empregados. Foi entón cando empezamos a pensar que cambios íamos facer na nova etapa.

—Foi unha decisión moi meditada coller esta herdanza?

—Dá moito medo. Ata o 2018 foron moitos anos nos que os meus sogros estiveron loitando e facendo xa investimentos importantes e cambios. Dá medo incorporarte e investir como así fixemos. Son moitos cartos e temes que todo poida ir ao traste.

—Como cambiou a explotación coa vosa xerencia?

—Cambiou en modernizar e robotizar moito a granxa. En poñela cómoda para nós e para os traballadores. Antes muxiamos nunha sala antiga, que non estaba informatizada, que cambiamos por robots xa con informática e con datos que se pasan automaticamente. Tamén incorporamos unha sulfatadora con GPS, que permite non solapar terras e non sobrecargalas de produto. Imos intentando mellorar na parte tecnolóxica. Traballar no campo non significa non ter innovación.

—Sempre din os gandeiros que cada vez é máis difícil apostar por un proxecto no medio rural. Cre o mesmo?

—Penso que si, que fomos valentes. Non está fácil incorporarse a nada, pero no campo está moi complicado. Nesta zona desapareceron moitas explotacións e seguen desaparecendo porque hai moitas trabas.

—Por qué é tan complicado?

—Máis que nada toda a normativa que está a saír agora e que, se queres seguir, tes que investir moitos cartos. É complicado arriscarse.

—Como dirían que é a súa granxa? Que distingue a súa explotación?

—Intentamos ter unha visión empresarial sen perder o familiar. Por exemplo, os nosos empregados son unha parte máis da familia.