Patrocinado porPatrocinado por

La presencia de virus digestivos en moluscos y vegetales, un reto de seguridad alimentaria

Alfredo López Penide
López Penide PONTEVEDRA / LA VOZ

SOMOS MAR

RAGC

Los científicos Marta López Cabo y Jesús López Romalde intervienen en el Ciclo de Conferencias Aida Fernández Ríos

10 may 2023 . Actualizado a las 19:56 h.

En el marco del Ciclo de Conferencias Aida Fernández Ríos que promueven la Real Academia Galega de Ciencias (RAGC) y la Diputación de Pontevedra, este jueves se abordará la seguridad alimentaria. De este modo, mientras Marta López Cabo, científica del Instituto de Investigacións Mariñas (IIM) de Vigo, ahondará «nas bacterias patóxenas de transmisión alimentaria, centrándose en particular no caso da Listeria monocytogenes», Jesús López Romalde, catedrático de Microbioloxía e investigador del Centro Interdisciplinar de Investigación en Tecnoloxías Ambientais da Universidade de Santiago, abordará los «virus entéricos (ou dixestivos) en moluscos e vexetais como un reto de seguridade alimentaria».

Este último, de hecho, sostiene que «as enfermidades de transmisión alimentaria de etioloxía viral representan un dos principais retos a nivel mundial dentro do campo da seguridade alimentaria. O desenvolvemento dun comercio a grande escala sen procedementos e estándares de seguridade apropiados desde un punto de vista virolóxico, ten como consecuencia a vulnerabilidade actual do mercado global alimentario».

RAGC

López Romalde señala que está demostrado que los entéricos son una de las principales causas del aumento de enfermedades de transmisión alimentaria en todo el mundo: «Desde un punto de vista epidemiolóxico, os norovirus e o virus da hepatite A son os virus de transmisión alimentaria máis importantes, aínda que nos últimos anos apareceron outros emerxentes, como o da hepatite E, que poderán adquirir relevancia no futuro inmediato». Es contundente a la hora de remarca que «os moluscos bivalvos e os vexetais, debido á maneira na que os consumimos (crus ou pouco cociñados) son os alimentos máis proclives a unha transmisión de axentes víricos».

Problema de salud mundial

Por su parte, Marta López Cabo deja claro que «as enfermidades zoonóticas producidas por bacterias de transmisión alimentaria constitúen un problema de saúde pública a nivel mundial», por lo que advierte de que, «a pesar dos sistemas de vixilancia e control establecidos por todos os axentes implicados, en Europa notifícanse arredor de 350.000 casos ao ano, causados principalmente por cinco xéneros bacterianos: Campylobacter, Salmonella, Yersinia, Escherichia coli e Listeria monocytogenes».

RAGC

A este respecto, la científica alude a que los datos ponen de manifiesto que la Listeria monocytogenes es la que provoca una mayor fatalidad, causando el mayor porcentaje de muertes y hospitalizaciones. «Na industria alimentaria pode persistir durante anos, esquivando as medidas de prevención e control. Trátase dun microorganismo que ten desenvolto estratexias competitivas exitosas, que van dende a súa elevada resistencia a variables de estado ou a súa facilidade de asociación con outros xéneros bacterianos para formar biofilms ata a súa capacidade de internalización», añade.

Es por ello que insiste en que es preciso seguir avanzando en el conocimiento científico, al tiempo que se desarrollan sistemas de control para estos y otros patógenos basados en análisis de riesgo que permitan ofrecer al consumidor alimentos seguros.

Inscripción

Este ciclo de conferencias, según resaltan desde la RAGC, es «unha actividade gratuíta destinada a espertar o interese do gran público sobre temas de actualidade científica con repercusión social, impulsando ademais o enorme labor científico que se leva a cabo en Galicia. Poderá seguirse en liña», de tal modo que «o enlace obtense unha vez rexistrados na web da Deputación».