Patrocinado porPatrocinado por

Hernán Navarro, gerente de Pulpería Mario de Viveiro: «Convidamos a Jane Fonda a probar o pulpo nas San Lucas, sen problema»

Yolanda García Ramos
yolanda garcía MONDOÑEDO / LA VOZ

SOMOS MAR

PEPALOSADA

Estima en «1.200» los kilos de cefalópodo y «60 xamóns» servidos en la cita de Mondoñedo este año

16 feb 2022 . Actualizado a las 20:40 h.

Ayer fue el último día en que Pulpería Mario de Viveiro servía pulpo en As San Lucas 2021, cerrando con ella su campaña anual. Como bien confirma su gerente, Hernán Navarro (Viveiro, 1986), el cefalópodo comparte indudablemente un protagonismo junto con el caballo en estas ferias y fiestas, antiquísimas a nivel europeo. Son casi 900 años de vida, que se dice pronto, pero la cifra estremece a cualquiera. Un «mar y tierra» diríamos en términos gastronómicos, aunque si nos detenemos en cantidades quizás consumidas en la cita por los clientes de su pulpería este año, tampoco se quedan atrás a la hora de llamar la atención. Navarro estima en unos «1.200 los kilos de pulpo este ano, máis uns 60 xamóns», pues este último es también otro plato sanluqueiro: «Non foron as cifras do ano pasado, porque ese foi moi light e estivo a anos luz dunhas San Lucas normais. Este ano, fóronse achegando». «A xente, o que máis demanda nas San Lucas é o pulpo, aparte do cabalo, porque é unha feira cabalar. O 90% da xente que vén a comer vén co pulpo na cabeza», dice.

El boicot de Fonda al pulpo

Eso sí, ofrece el balance el mismo día en que leemos una noticia que no pasa desapercibida: «Jane Fonda llama a hacer boicot a los restaurantes que sirven pulpo». A lo que Hernán Navarro responde, porque se lo pedimos. Sin imaginar que en su vida tuviese algún día que responderle a la actriz y activista, en clara defensa de los pulpos porque «tienen emociones» y «son tremendamente sensibles», declaró ella. Como ‘animal de compañía' lo acepta fijo. «Para nosoutros sería unha ruína se todo o mundo se volvera da súa idea, obviamente», dice Navarro primero. Y sigue: «Creo que non nos vai tocar, porque estamos nunha punta da península ibérica onde para moitas cousas estamos olvidados e para outras temos uns privilexios importantísimos e un deles é a nosa gastronomía, e as nosas tradicións. O pulpo é algo que está moi moi arraigado a Galicia, á nosa costa. E, sigo dicindo, para min é un superalimento, sin graxas nin cousas raras. Sano. Simplemente con cocelo e aderezalo con catro cousas en cru, á feira, que é a nosa tradición, gusta e ten un público moi extenso». «Sen problema, convido a Jane Fonda a que veña probar o pulpo a Mondoñedo», finaliza el gerente de Pulpería Mario de Viveiro.

«Houbo moito movemento»

Volvemos a As San Lucas por el asunto central que nos atañe. La actividad de su pulpería instalada en la Alameda hizo necesaria una plantilla de «25 personas na fin de semana», señala. Además, sobre todo, valoró una circunstancia diferente al año pasado: «O que máis notamos este ano, aparte da afluencia de xente, porque houbo moito movemento, foi a confianza da xente. O ano pasado viñan de dous en dous ou un incluso, máis individual. Este ano, máis en grupo: xa catro amigos ou de cinco persoas, relacionándose un pouco máis». «As restriccións, ao fin e ao cabo _comenta_ son as mesmas que as do ano pasado, no que xa os grupos por mesa eran máximo de dez personas en interior e é no que estamos este ano, o que pasa é que foron máis duras durante o verán (seis máximo por mesa). Recordo que o ano pasado tivemos que modificar a distribución porque eran mesas moi individuais e nunha cola de 30 metros eran dous, dous, dous...».

Continúa en su balance de la edición número 856 de As San Lucas, ya en plena nueva normalidad: «Este ano traballouse moi ben e moito por encima das previsións que tiñamos. A nosa idea era ir saíndo escalonadamente do que vivimos o ano pasado pero non pensabamos que nos iamos achegar tanto a As San Lucas 2019 como nos achegamos».