Patrocinado por

«O modelo de ter mil vacas en varias granxas, a multiexplotación, é viable e vai ter futuro»

Xosé María Palacios Muruais
XOSÉ MARÍA PALACIOS LUGO / LA VOZ

GANADERÍA

Veiga cre que o sector lácteo galego soubo adaptarse ben a unha produción con baixo custo
Veiga cre que o sector lácteo galego soubo adaptarse ben a unha produción con baixo custo PALACIOS

Xosé Carlos Vega ten cadansúa explotación en Castro de Rei, en Pol e en Cospeito, cun total de 1.320 cabezas

27 may 2021 . Actualizado a las 09:26 h.

Se Galicia é realmente, con estatísticas na man, o país do millón de vacas, a Xosé Carlos Vega correspóndelle máis dunha milésima parte nese territorio: pode presentar os seus 1.320 animais, repartidos en tres explotacións, como proba fiable para esa reclamación. A súa traxectoria comezou na explotación familiar, situada na parroquia de Santa Locaia (Castro de Rei).

A granxa familiar converteuse nunha explotación de 380 vacas. Despois comprou Chaín, cooperativa creada en Santo André de Ferreiros (Pol), a comezos dos noventa, por cinco gandeiros. Esa explotación ten hoxe unhas 470 cabezas, practicamente as mesmas ca a explotación de Xermar (Cospeito), Xerlea, mercada pouco despois. Cada unha funciona de maneira independente.

-Sempre quixo ser gandeiro?

-É desas cousas que nunca tes claras [ri]. Aínda non a teño clara hoxe [ri outra vez]. Críaste nisto... Tiven a sorte de que meus pais nunca me ensinaron o mundo das vacas coma algo malo, que era algo habitual daquela. Tiven ademais a vantaxe de que meus pais nunca foron un problema para min ao expoñerlles investimentos ou proxectos novos. A granxa de Santa Locaia, por exemplo, sempre a recordo medrando.

-Cal é o futuro: ten que haber granxas pequenas ou de mil vacas?

-Claramente, ten que haber de todo. Queda cada vez menos xente dedicada a isto: ou se ten algo de marxe ou ninguén vai querer dedicarse á gandaría de leite.

-Hai que ver realmente o campo coma un negocio, cos seus investimentos e cos seus beneficios?

-Hai xente á que lle parece mal falar de cartos. Pero hai que reivindicar que o campo sexa un negocio, porque se non obteño rendemento, non fago investimentos. Non é demasiado difícil botar contas, porque hoxe unha granxa é una pequena empresa: unha empresa coas súas particularidades, pero os números teñen que dar.

-Fálase estes meses da Política Agraria Común (PAC) e de cuestións coma o aumento dos criterios ambientais no traballo no campo. Que é a PAC para as explotacións gandeiras, unha ameaza ou unha oportunidade?

-Creo que aínda non se sabe exactamente como vai quedar, pero penso que penaliza un pouco ás explotacións grandes. As explotacións grandes deféndense polo mercado, porque é a maneira máis barata de producir alimentos de calidade. Ao final impóñense as explotacións grandes, porque son as que teñen capacidade para facer as cousas. A cuestión ambiental, que é cara, esixe investimentos; e se non tes marxe de beneficio, é moi difícil afrontar eses investimentos.

-Cando se fala do prezo do leite en Galicia, máis baixo ca noutras comunidades autónomas, fálase dun problema de Galicia ou do campo en xeral?