Patrocinado por

José Manuel Barreira: «Creo que o futuro do campo está no porco celta e noutras razas autóctonas»

Xosé María Palacios Muruais
XOSÉ MARÍA PALACIOS VILALBA / LA VOZ

GANADERÍA

PALACIOS

O presidente de Asoporcel comenta que estes animais se adaptan ao clima de Galicia mellor ca outros

17 may 2020 . Actualizado a las 13:10 h.

Barreira, que vive en Muimenta, leva catro anos como presidente de Asoporcel, á que pertencen criadores de porco celta de distintas zonas de Galicia. Hoxe, en Lugo, a asociación recolle o premio Aresa, co que se recoñece o labor de colectivos, de empresas e de institucións vencelladas co medio rural.

-É unha moda o porco celta?

-Non o é. O porco celta sempre estivo connosco. Houbo un descenso ao introducírense outras razas, quizais máis comerciais. Talvez se fixo pola cultura de que o que vén de fóra é mellor, e pasou con outras especies, non só co porco. Nos núcleos nos que se conservou, non era unha moda: era unha parte do patrimonio galego.

-Paga a pena elixir esta raza de porcos para a cría e non escoller outra?

-Si. Paga a pena pola polo que ten de adaptación ao clima galego: outras razas non o soportan. Paga a pena pola calidade do produto, pola diferenza no sabor; e paga a pena porque estes animais axudan a coidar os montes. Cando falo de porco celta, falo doutras razas (vacas, cabras, cabalos...). Creo que en Galicia o futuro do monte e do campo está nas razas autóctonas, entre elas o porco celta.