Patrocinado porPatrocinado por

«A carne de gandaría extensiva é mellor, pero a batuta dos prezos lévana os grandes produtores»

A. F. C. ORTIGUEIRA / LA VOZ

SOMOS AGRO

Vacas de la raza Aberdeen Angus, en la granja Portobello, en Grañas do Sor (Mañón)
Vacas de la raza Aberdeen Angus, en la granja Portobello, en Grañas do Sor (Mañón) CEDIDA

Dos ganaderos de Ortegal destacan la sostenibilidad de este tipo de explotaciones y advierten sobre las dificultades económicas de las granjas pequeñas

06 jun 2022 . Actualizado a las 16:27 h.

«A carne de gandaría extensiva debe ser de maior calidade, pero os intermediarios danlle o mesmo valor [ou incluso menos] a un animal de pasto que a o que está nun cebadeiro, onde entendo que está ben alimentado, pero que o que busca é un crecemento máis rápido [...]. A batuta dos prezos lévana os grandes produtores. Quen manda no mercado son os intermediarios, non quen produce nin tampouco o consumidor final», sostiene Martín Rego Baamonde, al frente de una explotación de carne vacuna de la raza Aberdeen Angus, en Grañas do Sor (Mañón).

Este granjero mañonés, que abandonó hace seis años la producción láctea para «escapar» de la industria, «que non valora a calidade do leite, senón a cantidade», comparte la defensa del ministro de Consumo, Alberto Garzón, de la ganadería extensiva frente a las macrogranjas, pero le reprocha lo que interpreta como «un ataque á marca España, que prexudica a todos». «Que non pode ser a mesma calidade da carne sabémolo, pero non pode dicir que é mala porque está amparada polos requisitos que esixe a Unión Europea», esgrime.

Rego cría terneros que no comercializa hasta que alcanzan o incluso superan los dos años. «Son animais de pasto, comen herba e algo de concentrado nos últimos meses antes de vendelo»», explica. Aspira a poder tratar directamente con el consumidor final, ya sea en la restauración o particulares, pero la situación originada por la pandemia no le ha puesto las cosas fáciles.

Miguel Pernas y su mujer, María Rebeca Yáñez, responsables de la granja Tras dos Ríos, de Loiba (Ortigueira), luchan para sacar adelante su explotación de carne de raza bovina cachena. Trabajan sin intermediarios. Su clientela se centra en la restauración y en los particulares. El freno de la actividad en el sector hostelero y la reducción del consumo privado, derivados de la crisis de la pandemia, los han dejan en una situación delicada, que se agrava con el alza de los costes de producción. «Disparáronse os plásticos, os abonos, o gasóleo, os cereais, a tributación... Cando botes contas a final de ano, moita xente quedará en números vermellos e terá que botar a chave. Non somos capaces de repercutir a subida nos prezos finais [...]. Para quen fixo investimentos fortes e os está desempeñando augúrase negro o futuro», razona.

Las alrededor de 60 vacas madres de su cabaña pastan libremente. «A maioría das gandarías extensivas meten os xatos dentro [dos establos] seis ou sete meses antes de vendelos, ou véndenllos a alguén que teña cebadeiro para que finalice o proceso. Se tes a vaca dando de mamar nove meses, na súa vida produtiva vaiche dar a metade dos becerros», indica. Defiende la ganadería tradicional, «pero hoxe ten que ser profesional, unha actividade coma outra, non de subsistencia, que garanta unha calidade de vida».