La joven pareja que triunfa en Trazo con una pizzería familiar que solo abre tres días a la semana

Olalla Sánchez Pintos
Olalla Sánchez SANTIAGO

VIVIR SANTIAGO

Tamara Domínguez y Eloy Carreira, quien llevan la pizzería J. Noya en A Noia, en Trazo
Tamara Domínguez y Eloy Carreira, quien llevan la pizzería J. Noya en A Noia, en Trazo Cedida

El abuelo de Eloy abrió el negocio hace 30 años tras volver de la emigración. Ahora, las pizzas caseras de su nieto, hechas en horno de leña, atraen al lugar a gente de Santiago, Carral o, incluso, Salvaterra

18 abr 2023 . Actualizado a las 13:37 h.

Este abril se cumplen cinco años desde que Eloy Carreira se puso al frente de la pizzería J. Noya de Trazo. «No 2018 o meu avó, e tamén padriño, que foi a quen a fundou, pediume quedar ao mando durante os dez días que se ía de vacacións. Estiven esas dúas semanas. Cando el volveu dos días libres, díxome: ''agora, co diñeiro recaudado xa podes comezar ti''», aclara sonriendo y agradecido el hostelero.

«El chámase José Manuel Noya, de aí o nome do establecemento. Abriuno en 1992, tras volver dunha emigración de 15 anos en Suiza, durante os que traballara en moitas pizzerías. Na contorna non había nada parecido e, cando chegou, sorprendeu; xa foi un éxito», rememora con orgullo Eloy ante un reclamo que durante más de 30 años no decayó.

En la imagen, los fundadores de la pizzería J. Noya de Trazo. A la derecha, José Manuel Noya
En la imagen, los fundadores de la pizzería J. Noya de Trazo. A la derecha, José Manuel Noya

«Neste lugar, en A Noia, somos 30 casas, e hai días nas que saen ata 50 pizzas. Á xente gústalle moito que sexan caseiras e que se fagan en forno de leña», razona el hostelero, de 29 años, quien gestiona el negocio junto a su mujer, Tamara Domínguez Freire, de 27. Él mismo aclara la curiosidad de solo abrirlo tres días a la semana. «Ao comezo, cando tamén había na carta churrasco, abríase toda a semana, pero cando o collín eu, xa só se servía os venres, sábados e domingos. Nós necesitamos tempo para cortar a leña moi miúdo. Co que gañamos eses tres días dános ademais aos dous para vivir; e así tamén temos algo de tempo libre», sostiene convencido, aclarando que el tirón no solo se circunscribe al propio concello de Trazo o al cercano do Val do Dubra.

«Ata aquí veñen clientes de Carral, Santiago ou, incluso, de Salvaterra do Miño. De aí é unha familia con dous nenos que, unha vez ao mes, non falla», continúa Eloy. «O das redes sociais -Facebook, Instagram e TikTok, tamén atrae a moitos-, así como iniciativas como a de Semana Santa», añade satisfecho, explicando una propuesta gastronómica que en el reciente puente les llevó a aumentar su clientela hasta el centenar. «Meu avó, pola crenza de non comer carne na Semana Santa, ideara para eses días unha pizza de marisco, que nós mantemos, tamén para facer algo distinto. A nosa, que só se pode comer do xoves ao domingo, inclúe berberechos, palitos de cangrexo, langostinos, mexillóns e gambas. Aínda onte un cliente pediume que a puxeramos, ao menos, unha vez ao mes, pero así deixaría de ser especial», argumenta Eloy, quien ya avanza que baraja incluir pizzas distintas por festividades concretas, como la de chorizo en carnaval, una nueva propuesta que incorporará en principio el año que viene.

«Hai que ir pouco a pouco facendo cambios», desliza sonriendo, y explicando el suyo personal. «Eu crieime en Santiago, onde viven meus pais. Foi cando meu avó quixo que seguira co negocio cando volvín a Trazo, ao rural. E estou feliz aquí, moi a gusto. É un sitio moi tranquilo. Aquí respírase calma», subraya el joven.

«Xa hai quen nos pide levar a pizzería a máis lugares, como Santiago, pero o da tema de chimenea é unha limitación. Ademais eu estou ben aquí. Gústame apostar por iso», reafirma con orgullo. «O de aumentar máis días si que non nolo solicitan. Xa saben que nós traballamos así», concluye riendo.