Luz Eyo: «Aprender a cultivar alimentos locais é bo para a saúde e para o ambiente»

JOEL GÓMEZ SANTIAGO / LA VOZ

TEO

SANDRA ALONSO

A doutora en Bioloxía ensina nun curso no Centro Xove da Almáciga como facer unha horta en condicións

29 may 2018 . Actualizado a las 14:26 h.

Quince mozas e mozos, con idades entre 16 e 35 anos, realizan no Centro Xove da Almáciga un curso para aprender a cultivar unha horta e producir alimentos locais e de temporada. A programación contempla actividades moi prácticas, un día á semana e durante dúas horas. Luz Eyo, doutora en Bioloxía pola USC e docente, é quen se ocupa de dinamizar o ensino. Como proba do interese existente indica que «aínda que comezamos a semana pasada, o día 21, houbo quen xa repetiu a maiores do horario previsto. Porque lles pedín que, se alguén se animaba, podía vir botar unha man dous días máis tarde, para axudar a acondicionar a terra; e levei unha sorpresa cando viñeron máis da metade», afirma Luz.

Utilizan unha terra, ao pé do propio Centro Xove, que levaba un ano sen traballar: «Primeiro tivemos que facer os bancais. Para iso houbo que sachar, claro. Así, pouco a pouco van vendo como se vai acondicionando a terra, para as esixencias dos alimentos propios de cada zona e de cada época do ano. Principiaremos plantando leitugas, pementos e tomates. E despois xudías, cogombro, cabaciña e outras variedades», esclarece a docente.

Entre quen asisten hai situacións moi diversas: «Algunhas das persoas teñen horta en Belvís, en Caramoniña, ou noutros espazos de Santiago, ou de fóra; outras só lembran cando, hai xa algún tempo, ían recoller as patacas ou outras colleitas coa familia, e queren recuperar aquelas vivencias; hai quen sabe e quen non ten idea, ou moi pouca. Para todos os casos, aprender a cultivar alimentos locais, frescos e de temporada é bo para a saúde das persoas e para o medio ambiente; é unha maneira de mudar para ben, perante por exemplo a preocupación existente polo cambio climático», acrecenta Luz.