«Santiago é o terceiro concello galego en consumo de produtos ecolóxicos»

El Ensanche tendrá un mercado de alimentos certificados la próxima semana


Santiago / LA VOZ

Del 25 al 28 de mayo se celebra en la praza Roxa el mercado de alimentación ecológica certificada Compostela Eco 2017. Lo promueven la Asociación de Produtores Ecolóxicos de Galicia y la Fundación Santiago Centro; y en la organización colaboran el Consello Regulador de Agricultura Ecolóxica de Galicia (Craega), organismo oficial autonómico que regula esta actividad, con el Concello, la Asociación de Hostalería de Santiago e comarca y el Centro Sociocultural do Ensanche. Habrá 40 expositores, de productores de Santiago y otras comarcas gallegas; y 18 restaurantes ofrecerán platos con esos alimentos, entre otras actividades vinculadas con esta producción, que requiere estar certificada con una normativa «recoñecida na UE, e tamén válida para outros países, como o Xapón ou os Estados Unidos», explica Javier García Lozano, secretario del Craega.

En Compostela y comarca se da una paradoja: «Santiago é o terceiro concello galego en consumo de produtos ecolóxicos, só superado por Vigo e A Coruña. Máis do 50 % do consumo galego está concentrado nas sete cidades de maior poboación», indica Javier. Sin embargo, el área de Compostela (comarcas de Santiago, Sar, Xallas, Ordes, Melide, Barcala y Arzúa) es de las menos productoras: la realidad de la producción ecológica amparada por el Craega en el área compostelana contempla 5 establecimientos recomendados para venta, todos en Santiago; y 38 productores, que se reparten entre agrícolas, ganaderos y elaboradores/transformadores. También Santiago encabeza el número de productores certificados, con 8 (6 agrícolas, de huerta y frutales, dos de ellos con explotaciones de manzanas; un productor ganadero, de terneros; y un elaborador/transformador, de pan). Le sigue Teo, con 5 (3 elaboradores/transformadores, uno de ellos de café; y dos productores agrícolas). Los restantes están en Ames (1, de manzanas), Arzúa (4, de leche cruda y huevos), A Baña (2), Boimorto (1), Boqueixón (2), Dodro (1), Melide (4), Negreira (2), Ordes (1), Oroso (1), Padrón (1), Rois (2) y Vedra (3: una cooperativa agrícola, de hortalizas; un productor agrícola, de frutas y hortalizas; y otro ganadero, de huevos).

Javier García sostiene que el censo «está actualizado». Resalta que en municipios próximos al área compostelana si hay explotaciones de mayor tamaño, y como ejemplos destaca «as de produtores agrícolas na Estrada, ou de gandaría en Xanceda. A maior superficie galega certificada e o maior número de produtores está na provincia de Lugo, despois Ourense, e a bastante distancia A Coruña e Pontevedra. É así porque unha explotación, para ser certificada, ten que ter unhas características, e non é fácil: que dispoña de terreo, prescindir de pesticidas, unha separación de 3 quilómetros a núcleos de contaminación no caso da apicultura, e outras esixencias. Así, unha gandaría intensiva, de moitas vacas e poucas hectáreas, non vai conseguir a certificación», sostiene. «É moito máis fácil reunir as condicións para a certificación nun concello da montaña de Lugo que nas proximidades das grandes cidades», agrega.

La certificación tiene ventajas: «é unha maneira de diferenciar o produto pola súa calidade; está protexido e iso favorece que se comercialice nun mercado non tan saturado. Por iso animo a todos os produtores que reúnan as condicións para que se dean de alta se pretenden vivir da agricultora; pois noutro caso non ten interese». Son productos que tienen un mejor precio «o leite ecolóxico, por exemplo, deixa maior beneficio para o gandeiro e, a pesar de ser máis caro, a produción non dá atendido a moita demanda que hai», asegura.

Craega. Javier García Lozano es secretario del Craega, que certifica y regula la agricultura ecológica.

En Compostela. En el área de Santiago hay 38 productores certificados (20 agrícolas, 11 ganaderos y 7 elaboradores/transformadores), y además 5 establecimientos comercializadores.

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