«Santiago é o terceiro concello galego en consumo de produtos ecolóxicos»

JOEL GÓMEZ SANTIAGO / LA VOZ

SANTIAGO CIUDAD

ó. cela

El Ensanche tendrá un mercado de alimentos certificados la próxima semana

18 may 2017 . Actualizado a las 05:00 h.

Del 25 al 28 de mayo se celebra en la praza Roxa el mercado de alimentación ecológica certificada Compostela Eco 2017. Lo promueven la Asociación de Produtores Ecolóxicos de Galicia y la Fundación Santiago Centro; y en la organización colaboran el Consello Regulador de Agricultura Ecolóxica de Galicia (Craega), organismo oficial autonómico que regula esta actividad, con el Concello, la Asociación de Hostalería de Santiago e comarca y el Centro Sociocultural do Ensanche. Habrá 40 expositores, de productores de Santiago y otras comarcas gallegas; y 18 restaurantes ofrecerán platos con esos alimentos, entre otras actividades vinculadas con esta producción, que requiere estar certificada con una normativa «recoñecida na UE, e tamén válida para outros países, como o Xapón ou os Estados Unidos», explica Javier García Lozano, secretario del Craega.

En Compostela y comarca se da una paradoja: «Santiago é o terceiro concello galego en consumo de produtos ecolóxicos, só superado por Vigo e A Coruña. Máis do 50 % do consumo galego está concentrado nas sete cidades de maior poboación», indica Javier. Sin embargo, el área de Compostela (comarcas de Santiago, Sar, Xallas, Ordes, Melide, Barcala y Arzúa) es de las menos productoras: la realidad de la producción ecológica amparada por el Craega en el área compostelana contempla 5 establecimientos recomendados para venta, todos en Santiago; y 38 productores, que se reparten entre agrícolas, ganaderos y elaboradores/transformadores. También Santiago encabeza el número de productores certificados, con 8 (6 agrícolas, de huerta y frutales, dos de ellos con explotaciones de manzanas; un productor ganadero, de terneros; y un elaborador/transformador, de pan). Le sigue Teo, con 5 (3 elaboradores/transformadores, uno de ellos de café; y dos productores agrícolas). Los restantes están en Ames (1, de manzanas), Arzúa (4, de leche cruda y huevos), A Baña (2), Boimorto (1), Boqueixón (2), Dodro (1), Melide (4), Negreira (2), Ordes (1), Oroso (1), Padrón (1), Rois (2) y Vedra (3: una cooperativa agrícola, de hortalizas; un productor agrícola, de frutas y hortalizas; y otro ganadero, de huevos).

Javier García sostiene que el censo «está actualizado». Resalta que en municipios próximos al área compostelana si hay explotaciones de mayor tamaño, y como ejemplos destaca «as de produtores agrícolas na Estrada, ou de gandaría en Xanceda. A maior superficie galega certificada e o maior número de produtores está na provincia de Lugo, despois Ourense, e a bastante distancia A Coruña e Pontevedra. É así porque unha explotación, para ser certificada, ten que ter unhas características, e non é fácil: que dispoña de terreo, prescindir de pesticidas, unha separación de 3 quilómetros a núcleos de contaminación no caso da apicultura, e outras esixencias. Así, unha gandaría intensiva, de moitas vacas e poucas hectáreas, non vai conseguir a certificación», sostiene. «É moito máis fácil reunir as condicións para a certificación nun concello da montaña de Lugo que nas proximidades das grandes cidades», agrega.

La certificación tiene ventajas: «é unha maneira de diferenciar o produto pola súa calidade; está protexido e iso favorece que se comercialice nun mercado non tan saturado. Por iso animo a todos os produtores que reúnan as condicións para que se dean de alta se pretenden vivir da agricultora; pois noutro caso non ten interese». Son productos que tienen un mejor precio «o leite ecolóxico, por exemplo, deixa maior beneficio para o gandeiro e, a pesar de ser máis caro, a produción non dá atendido a moita demanda que hai», asegura.

Craega. Javier García Lozano es secretario del Craega, que certifica y regula la agricultura ecológica.

En Compostela. En el área de Santiago hay 38 productores certificados (20 agrícolas, 11 ganaderos y 7 elaboradores/transformadores), y además 5 establecimientos comercializadores.