Arzúa dálle a man ás queixeiras

n. noguerol arzúa / la voz

ARZÚA

Concha é unha das protagonistas da cinta sobre as queixeiras.
Concha é unha das protagonistas da cinta sobre as queixeiras. Maos innovación social soc. coop. Galega

Un vídeo pon en valor o tradicional oficio que orixina a Festa do Queixo

25 feb 2015 . Actualizado a las 10:36 h.

A Concha encantáballe ir ás feiras de nena. Acompañaba á súa nai, de quen aprendeu a facer e a vender queixos, que tamén ten o seu aquel. «Íamos no coche das oito e cando chegabamos a Melide, con dous cestos de queixos, xa estaban alí esperando para mercar señores que viñan de Ourense, Lugo, Pontevedra, de moitos sitios», lembra. Concha é unha das tres queixeiras que participaron na gravación dun vídeo que encargou o Concello de Arzúa para homenaxear e pór en valor o traballo dunhas mulleres que custodian a tradición na que xermola a Festa do Queixo.

Con motivo do corenta aniversario da cita de exaltación gastronómica, que se celebra a fin de semana que vén, presentouse a produción audiovisual. Da man das queixeiras chámase o traballo no que tres mulleres falan do pasado, do presente e do futuro da elaboración artesanal dun dos produtos que prestixian a mesa galega.

Dúas protagonistas máis

Evangelina e Lola son as outras dúas protagonistas do vídeo, no que as queixeiras comparten o segredos na elaboración do queixo galego. «No inverno, botámoslle o callo ao dereito de colar o leite cando vén da vaca, e no verán, deixámolo arrefriar un pouco», explica Concha mentres apresa a masa do queixo. «Unha vez que lle quito o soro, bótolle sal, do fino», continúa Evangelina, a quen lle toma a palabra Lola contar que logo «métoo na queixeira e vai escorrendo e tratando de curar; e despois á neveira: antes curábanse sen neveira polo que había que mudarlle todos dos días os trapos e lavalos cando tiñan falta».