Un Museo Didáctico dos Alimentos refuerza la dotación del CIFP Compostela

joel gómez SANTIAGO / LA VOZ

SANTIAGO

NOELIA P. OUBEL

El centro muestra una parte de sus más de 350 productos y las posibilidades para la docencia en el congreso FP Innova

10 may 2019 . Actualizado a las 05:00 h.

El Centro Integrado de Formación Profesional (CIFP) Compostela muestra esta semana en el Gaiás, en el congreso FP Innova, las posibilidades para la docencia del Museo Didáctico dos Alimentos, que refuerza su dotación desde este curso. Se trata de «un aula didáctica, que pon a disposición de profesorado e alumnado alimentos non perecedoiros. Hai legumes, arroces, cogomelos e algas deshidratados, especias, sementes, froitos secos, cereais, fariñas, pementas e outros. E temos novidades como insectos, flores deshidratadas, a algúns liofilizados. Dos liofilizados seguramente o máis coñecido sexa o café soluble, e hai outros que dan resultados excelentes, como herbas aromáticas», explica el profesor Rafael Brantuas, que coordina esta iniciativa.

Además «outra parte está dedicada a produtos con denominación de orixe e indicación xeográfica protexida, con mostras que nos envían consellos reguladores de Galicia e doutras comunidades. Aí temos faba de Lourenzá ou conservas galegas de mexillón; e lentellas, faba asturiana e diversos tipos de aceite, entre outros», agrega.

El museo funcionará como un aula permanente, que puede aprovecharse además para exposiciones itinerantes, como la de estos días. En el Gaiás tienen éxito, pues enseñan diversos cafés, tés o platos elaborados con esos alimentos; y organizan concursos, con premios para quienes participan.

En su uso habitual ofrece importantes posibilidades para la docencia, indica Brantuas; para estudios comparativos, de calidades de productos y otros. Entre sus objetivos están dar a conocer las características propias de esos alimentos, homogeneizar las enseñanzas impartidas en diferentes módulos y unidades didácticas similares, y otros aprovechamientos públicos o privados relacionados con el tema.

«No noso centro poden aproveitar ben este museo os ciclos de grao superior de Dirección de cociña e de Dirección de servizos de restauración; e os ciclos formativos de grao medio de Panadaría, repostaría e confeitaría, que teñen módulos ou unidades didácticas sobre isto, como o de Control e aprovisionamento de materias primas. Tamén colabora o departamento de Artes Gráficas, outra familia profesional que hai no centro, que participou no deseño de etiquetas dos produtos e de paneis que temos distribuídos pola aula», sostiene. En la web del centro, y en Twitter en @museo_dos difunden este proyecto de innovación, que les premió la Xunta el curso pasado.