Gumersindo Feijoo: «A dieta atlántica é unha das que menos pegada de carbono ten no mundo»

Maruxa Alfonso Laya
m. alfonso REDACCIÓN / LA VOZ

SALUD

Sandra Alonso

Os alimentos ecolóxicos poden contaminar moito se, por exemplo, usan o avión para chegaren ao mercado

29 jul 2020 . Actualizado a las 11:52 h.

A cotío pensamos que consumir alimentos ecolóxicos contribúe a evitar a contaminación que sofre o planeta. Pero na pegada de carbono que deixa un produto inflúen máis circunstancias, explica Gumersindo Feijoo, profesor de Enxeñaría Química do grupo de Investigación de Biotecnoloxía Ambiental e membro do Instituto de Investigación CRETUS, onde leva anos traballando este tema xunto coa profesora María Teresa Moreira e coa investigadora do Ramón y Cajal Sara González. O medio de transporte que os alimentos utilizan para chegaren aos mercados pode contaminar máis que os fitosanitarios. Consumir produtos de tempada e de proximidade reduce a pegada de carbono.

-Cales son os alimentos que percorren máis quilómetros?

-Primeiro temos que deixar claro que, dende o punto de vista científico, por quilómetro cero enténdese todo aquilo que se produce nun radio de cen quilómetros, porque a xente confúndese e pensa que só son os da horta do lado. Así que calquera produto galego que se consuma en Santiago está considerado quilómetro cero. A partir de aí xa empezan a ter un impacto ambiental. A día de hoxe, os alimentos que máis quilómetros percorren son as froitas tropicais, e non estamos a falar só das que veñen de Sudamérica, senón das que chegan dende Australia e dende Nova Zelanda tamén. Máis lonxe que iso é imposible. Aínda que hoxe en día, tanto por unha cuestión económica como por unha ambiental, hai moitas destas froitas que se están a cultivar en España, como o aguacate ou o mango. Agora xa veñen dende Andalucía e do Levante, co que o custe redúcese tamén moito. No segundo grupo están os peixes, aínda que en Galicia o 90 % do que consumimos é da nosa frota. Pero hai variables que non temos en conta. Sucede coa pescada. Se é do pincho, vén de Celeiro, pero o porto de pescada máis importante de España é Pasajes e se a pescada non é do pincho, é moi probable que veña de alá. A carne é outro produto que viaxa moito. En Galicia temos moita de quilómetro cero, pero se falamos de alimentos procesados, como o cocho, xa veñen de Cataluña. Pasa tamén cos lácteos. O leite noso é de quilómetro cero, pero en Galicia non hai unha industria transformadora, así que todo vén do País Vasco ou de Madrid.

-Temos claro cales son as mellores dietas dende o punto de vista médico pero ¿e dende o medioambiental?