Allariz reivindica el valor gastronómico de los palomares

Cándida Andaluz Corujo
c. andaluz OURENSE / LA VOZ

ALLARIZ

Presentación de «Os pombais de Allariz»
Presentación de «Os pombais de Allariz» Santi M. Amil

Antonio Blanco presentó un libro sobre estas construcciones

03 mar 2023 . Actualizado a las 05:00 h.

Os pombais de Allariz es el título del libro de Antonio Blanco Rodríguez, editado por Aira das Letras y patrocinado por el restaurante O Pepiño. Muestra las peculiaridades de los trece palomares que actualmente están en pie en la villa. Pero va más allá. No se trata de una relación simple de construcciones, sino de su reivindicación —la mayoría están en mal estado — para convertirlas en un referente económico de la villa a través de la gastronomía. Así lo contempla O Pepiño de Allariz, ya que el restaurante pertenece a la Cooperativa de pichones de Castilla y León.

«A primeira parte do libro é un achegamento ó mundo dos pombais, da súa historia, onde empezaron e cando. É un percorrido no espazo e no tempo. Eu son historiador e teño un pombal que foi da familia do padre Feijoo. E dende sempre foi a adega da casa», explica Antonio Blanco Rodríguez.

Señala que la propuesta le llegó de Anxo Quintana, de O Pepiño de Allariz: «Na presentación doutro libro díxome que tiñamos que facer algo, que era unha pena que se perderan os pombais. E contoume que incluso poderían ter un aproveitamento máis alá. Así empecei a formarme».

En Allariz existen hoy trece palomares en pie y otros dos desmontados recientemente. «A maior parte non se utilizan dende hai 40 anos. Uns están abandonados e outros son adega ou almacén. Dos trece, so hai un en funcionamento».

Según relata el historiador, los palomares tenían un doble valor. «Por unha parte estaba o gastronómico. Os pichóns estaban moi valorados para a xente enferma, delicada de saúde... O problema era que soamente tiñan pombais as casas con recursos económicos, as que podían permitilo. Durante moito tempo foi un privilexio ter un pombal, era como ter un muíño ou unha ponte. Pero creo que máis que iso, era unha cuestión de prestixio e de estatus social. Marcaban as diferenzas», subraya.

El autor de Os pombais de Allariz explica que en el siglo XIX cambia la propiedad, tras la desamortización. Pasa a crearse una nueva burguesía terrateniente que también tendrá la tradición de tener un palomar como signo de clase social, razón por la que se conservan.

«Eu creo que por unha parte hai que tentar recuperar os que se poidan, que non se caian, reformalos e restauralos. O proxecto de facelos operativos para que sigan producindo paréceme moi bo. Hoxe so hai unha veciña que o fai, pero dentro duns anos pode haber máis xente», concluye. Numerosas personas acudieron al acto de presentación del libro que incluyó una degustación con pichones a cargo de los restaurantes Lera y O Pepiño de Allariz.