Unha especie en expansión


Oxabaril é unha especie que se atopa en expansión dende os anos 60 a nivel autonómico, peninsular e mesmo europeo. Os primeiros traballos que se realizaron, alá polo anos 80, xa mostraban esta tendencia a incrementar tanto a súa densidade demográfica como a súa área de ocupación.

Calquera lector destas liñas é consciente do abandono do medio rural que se está a producir dende as últimas décadas. Esta situación determinou que antigas áreas de cultivo se converteran co paso dos anos en zonas de mato e incluso zonas de bosque. Por outra banda, en moitas destas antigas zonas de cultivo se cambiou o tipo de cultivo a outro «máis rendible», as plantacións forestais. Isto determinou un incremento de áreas de refuxio para esta especie, de modo que viu favorecida a súa capacidade de dispersión. Paralelamente, a diminución histórica das poboacións do lobo, aínda que non moi marcada en Galicia, favoreceu a súa expansión, ao non ter un depredador que regulase as súas poboacións.

A análise dos datos de caza desta especie parecen indicar un incremento poboacional constante ata, aproximadamente, o ano 2013, momento no que poderíamos dicir que a poboación se estabiliza. Por que entón cada vez son máis comúns as visitas de xabarís ás zonas urbanas? O máis probable é que, simplemente, os animais atopan refuxio e tranquilidade no entorno das cidades e vilas. Ante a incidencia de danos na agricultura as batidas da especie se poden estender durante todo o ano, xa non soamente no período hábil de caza. Ademais, en certas zonas de refuxio onde non se permite a caza se autoriza o uso de cans para escorrentar aos xabarís. Moitos traballos teñen posto de manifesto que estas molestias determinan modificacións no comportamento das especies e no uso que fan do espazo. Isto nos leva a pensar que este rebumbio constante quizais teña causado que os xabarís acabaran buscando acubillos nas zonas, paradoxicamente, máis tranquilas, o entorno das cidades. Logo, as incursións nas rúas das cidades e parques se poden facer habituais durante os seus periplos nocturnos.

Adrián Lamosa es biólogo. Tiene más de diez años de experiencia dedicada a estudios faunísticos y a gestión cinegética. Actualmente es consultor ambiental en Sorex, Ecoloxía e Medio Ambiente.

Autor Adrián Lamosa Torres Biólogo

Conoce toda nuestra oferta de newsletters

Hemos creado para ti una selección de contenidos para que los recibas cómodamente en tu correo electrónico. Descubre nuestro nuevo servicio.

Votación
0 votos
Comentarios

Unha especie en expansión