«Do ecolóxico pódese vivir ben»

Francisco López, presidente do Craega, cre que o sistema de produción xa non é unha moda senón unha realidade firme


VILALBA / LA VOZ

O presidente do Consello Regulador da Agricultura Ecolóxica de Galicia, cre firmemente que a produción ecolóxica axuda a mellorar o medio rural e tamén as condicións de vida dos que deciden este xeito de producir.

-Pódese dicir que agora somos máis verdes?

-Si. Os datos así o indican. O 2017 houbo un aumento do 42 % ; no 2018 o crecemento supuxo un 30 % ou algo así.

-Cal é a clave?

-É un conxunto... Ves que o cambio climático cada vez se nota máis. Aparecen enfermidades raras; alerxias que, segundo os estudos, dependen do que lle metemos ao corpo.

-Pode pensar que este actual crecemento do ecolóxico será soamente unha moda e que acabará por perder forza dentro duns anos?

-Foi unha moda hai doce ou quince anos. Dicíase que o sería, pero estableceuse. O crecemento e a demanda son cada vez maiores. Outro dato é que nos anos duros da crise foi o único sector que medrou.

-Indica algo todo iso?

-Si. Sobre todo, nas novas xeracións.

-Cando falamos da produción ecolóxica, falamos de algo realmente innovador ou máis ben dunha volta ao que xa se facía hai anos?

-En certo modo é volver ao antigo. O ecolóxico é unha volta ao de antes con técnicas modernas. Sen abonos nin herbicidas pódese acadar o mesmo rendemento. Hai anos, podía ser un problema, porque non todas as casas fabricaban produtos para o traballo ecolóxico ao non haber demanda. Hoxe, xa hai abonos para producir en ecolóxico.

-Se falamos de produtos ecolóxicos, falamos de produtos algo máis caros ca os convencionais. Paga a pena para o cliente facer ese gasto?

-As marxes teñen que ir a menos. As tendas gravan eses produtos porque non rotan tanto coma os convencionais. Cando haxa demanda para que os produtos roten máis, os prezos serán máis asequibles; e ten que ser así.

-É difícil para un labrego ou para un gandeiro o cambio dun sistema de traballo convencional ao ecolóxico?

-A agricultura ecolóxica réxese por un regulamento europeo, que só permite dúas vacas por hectárea. Se non tes terra, non podes ter animais: as vacas teñen que saír fóra e facer pastoreo. Ás pequenas explotacións dígolles que están condenadas a morrer. Para esa xente, a produción ecolóxica é unha boa vía de saída.

-Falamos dun complemento ou dun xeito de produción que é tamén unha maneira de vida?

-É unha forma de vida, e hai que entendela así. Hai quen ten unha horta para si e vive diso; pero a agricultura ecolóxica é un modo de vida.

-Resulta difícil o cambio de mentalidade para quen leva tempo traballando dunha determinada maneira?

-Non hai que mirar o resultado a curto prazo. Vanse reducir os gastos do veterinario, de vacinas...

-En Galicia, que non ten explotacións xigantescas, é máis doado pasar a un sistema de produción ecolóxica?

-Nas pequemas gandarías é maís doado, menos traumático. Hai mellores condicións para quen dá o salto.

-Pódese vivir disto?

-A verdade é que si. Os que levamos anos nisto vivimos ben, pódese dicir; e sen os sobresaltos da produción convencional, porque non hai problemas de baixadas no prezo do leite que se dan na produción convencional. É un sector máis estable.

«Para as pequenas explotacións, a produción ecolóxica pode ser unha boa vía de saída»

Recoñecemento público ao seu papel como motor de desenvolvemento rural en Galicia e en Europa

O xurado do premio Aresa, que promove o grupo empresarial dese nome co apoio da Universidade de Santiago de Compostela (USC), acordou onte que o Craega fose o gañador da edición deste ano pola súa achega á conversión da agricultura ecolóxica nun dos motores do desenvolvemento rural de Galicia e e do resto de Europa.

A decisión tomouse por unanimidade. O xurado estivo presidido polo reitor da USC, Antonio López, ao que acompañaron o presidente de Aresa (Álvaro Rodríguez Eiras), un ex director xeral de Agricultura na UE (José Manuel Silva), o director xeral de Capsa Food (José Armando Tellado) e unha vicerreitora do campus de Lugo (Montserrat Valcárcel).

«A agricultura ecolóxica, que agora está de moda, é un dos factores que máis está a contribuír ao relevo xeracional no sector agrario e gandeiro e que, en consecuencia, favorece a implantación de mozos e mozas no eido rural», recoñeceu Silva. O reitor compostelán, pola súa banda, salientou que o labor do Craega axuda a potenciar unha forma de vida vencellada a un sector, o primario, moi presente aínda en Lugo e no resto de Galicia. A candidatura do Craega foi elixida fronte a outras nove tamén presentadas.

O xurado salientou á axuda á incorporación de xente nova ao traballo no campo

Conoce toda nuestra oferta de newsletters

Hemos creado para ti una selección de contenidos para que los recibas cómodamente en tu correo electrónico. Descubre nuestro nuevo servicio.

Votación
3 votos
Comentarios

«Do ecolóxico pódese vivir ben»