Friol será capital gastronómica galega coa Feira do Queixo o 26 de marzo

CANDELA F. ROLDÁN LUGO/ LA VOZ

FRIOL

O alcalde de Friol, José Ángel Santos, anuncia a Feira do Queixo de Friol.
O alcalde de Friol, José Ángel Santos, anuncia a Feira do Queixo de Friol. CEDIDA

A cita gastronómica, que contará con 90 queixerías, será a primeira edición dende que foi declarada Festa de Interese Turístico de Galicia

14 mar 2023 . Actualizado a las 17:20 h.

Despois de dous anos interrompidos pola pandemia, a Feira do Queixo de Friol e Pan de Ousá regresa por todo o alto o próximo sábado 26 de marzo, que convertirá ademais ao concello lucense en capital gastronómica galega.

Esta será a primeira edición que se celebre dende que a cita foi declarada Festa de Interese Turístico de Galicia, o que supón todo un impulso para «facer chegar a nosa gastonomía a outros lugares e romper fronteiras», como indicou José Ángel Santos, o alcalde de Friol.

Esta vixésimo novena edición do evento, que volverá a celebrarse na Praza Andón Cebreiro e no Parque Rosalía de Castro, sí como nas rúas colindantes, plaza Andón Cebreiro, ten previsto superar todas as expectativas.

O obxectivo: superar os 30.000 visitantes

A participación da edición do pasado ano, que xa foi un récord de afluencia de público con máis de 25.000 visitantes, ten previsto superarse este ano. Santos subliñou que «a nosa esperanza este ano é, como mínimo, alcanzar esa mesma cantidade de público e, se ou tempo acompaña, superar mesmo as 30.000».

En canto á participación de queixeiras e panaderías, mantéñense os números de anos anteriores, cunhas 90 queixeiras e cinco panaderías que estarán expoñendo os seus productos.

E a maiores, como todos os anos, a capitalidade do municipio estará ese día ateigada de expositores de diferentes sectores, xa que na contorna da carpa principal ubicaranse numerosos stands de produtos agroalimentarios do municipio, tamén de ámbito textil, e distintos postos de hostalería tradicional.

A ritmo de Tanto nos ten e París de Noia

A XXIX Feira do Queixo de Friol e Pan de Ousá dará comezo o sábado 26 deste mes ás 09.30 horas da mañá coa tirada de foguetes anunciando así o inicio da festividade.

Ás 10.00 horas, procederase á asignación das casetas, e unha hora máis tarde terá lugar a apertura da feira onde se poderá degustar e adquirir o delicioso queixo artesán, incluído dentro da D.Ou. Arzúa-Ulloa e realizado enteiramente con leite de vaca, e o exquisito pan.

A feira estará amenizada durante toda a mañá co pasacalles a cargo da charanga Xesta Verde de Friol e Cantos de Taberna Son Outeiro. Pola tarde, ás 19.00 horas, terá lugar o concerto folk de Tanto nos ten e, ás 22.30 horas, dará inicio a romaría que estará animada pola orquestra París de Noia.