Galicia, País Vasco, A Rioxa e Navarra pediron destilar excedentes de viño

Maruxa Alfonso Laya
m. alfonso REDACCIÓN / LA VOZ

LEMOS

As adegas non están en condicións de asimilar outra vendima de elevada produción
As adegas non están en condicións de asimilar outra vendima de elevada produción ALBERTO LÓPEZ

As comunidades tiveron que remitir un informe ao ministerio, que será enviado a Bruxelas para a súa avaliación

17 may 2024 . Actualizado a las 05:00 h.

O Ministerio de Agricultura confirmou que Galicia figura entre as comunidades que solicitaron acollerse á destilación de crise, unha medida que permitirá á denominación de orixe Ribeira Sacra desfacerse dos seus excedentes de viño para afrontar con garantías a próxima vendima. Non é a única rexión española que tramitou esta autorización. País Vasco, A Rioxa e Navarra tamén queren axudas para que os seus adegueiros destinen unha parte do seu viño á elaboración doutros produtos alcohólicos. Ademais, outras sete comunidades volverán poñer en marcha este ano a chamada colleita en verde, outra medida que busca axudar a regular o mercado do viño español.

Un ano máis, e xa van dous consecutivos, as comunidades autónomas terán que recorrer a medidas extraordinarias para regular os seus excedentes de viño. Porque, ao igual que sucedeu o pasado ano, o Ministerio de Agricultura recibiu varias peticións para autorizar a colleita en verde e a destilación de crise. A primeira destas prácticas consiste en pagar aos viticultores unha prima por destruír ou eliminar totalmente os acios de uva dunha mesma parcela cando aínda non maduraron, de maneira que o rendemento desa finca quede reducido a cero. Con iso axúdase a dimensionar a próxima vendima, reducindo unha colleita que podería engrosar os problemas de excedentes de viño que acumulan algunhas rexións produtoras.

Colleita en verde

O pasado año, once comunidades acolléronse a esta iniciativa e a colleita en verde activouse en 6.190 hectáreas de viñedo. Os viticultores afectados repartíronse 11,4 millóns de euros en axudas. Para este exercicio, o ministerio previra unha partida maior, de 21,4 millóns de euros. En principio, e segundo os datos facilitados polo ministerio, só sete comunidades acolléronse nesta ocasión á colleita en verde. Trátase da Rioxa, Navarra, País Vasco, Murcia, Madrid, Castela-A Mancha e Valencia.

Curiosamente, varias destas comunidades solicitaron tamén ao Ministerio de Agricultura activar a destilación de crise, que permite aos Estados membros promover a destilación voluntaria ou obrigatoria de viño en casos xustificados de crise mediante pagos nacionais. Trátase de País Vasco, A Rioxa e Navarra, ás que se sumou Galicia. Esta é a primeira vez que a comunidade galega solicita unha medida destas características. Faino para o viño amparado pola denominación de orixe Ribeira Sacra, que leva algún tempo sufrindo un descenso na comercialización dos seus produtos, en parte debido á crise que afecta aos viños tintos.

Estas comunidades tiveron que remitir ao ministerio, antes do pasado 10 de maio, un informe xustificativo de por que necesitan poñer en marcha a medida da destilación de crise. Este documento trasladarase á Comisión Europea, que é quen debe avalialo e proceder á súa aprobación. Todo este proceso deberá concluír antes de que comece a próxima vendima, pois en parte búscase baleirar os depósitos das adegas para que estas poidan facer sitio suficiente para a nova colleita. Durante o pasado ano, e segundo as cifras que foron facilitadas polo ministerio, en España destiláronse máis de nove millóns de litros de viño.

Excepcionalidade non prevista

Aínda hai outra forma de financiar a destilación de crise, se ben o ministerio sostén que este ano non está previsto que esta última se probe. Porque esta medida pode financiarse tamén con fondos da denominada Intervención Sectorial del Vino, unha iniciativa que debe ser proposta por parte das comunidades autónomas ou do sector e que debe ser habilitada, con carácter excepcional, pola Comisión Europea. Algo que, ata agora, no sucedeu ni está previsto que suceda.