Los efectos del tiempo cambiante: pimientos de Herbón más picantes

SABE BIEN

MERCE ARES

16 jul 2019 . Actualizado a las 13:34 h.

El ciclo de un pimiento dura aproximadamente unos quince días, desde que se forma en la flor hasta que se extrae. En el caso de la variedad de Herbón, cuando alcanza el tamaño que se ajusta a la denominación de origen, entre tres y seis centímetros, se recoge. «Nunha mesma planta pode haber uns máis fortes que outros. A meteoroloxía na fase de crecemento fixará a cantidade de capsaicina, o composto químico que provoca que piquen. Podes recoller un pemento con máis e dous días despois outro con menos. O mesmo ocorre coas dimensións xa que o tempo tamén inflúe no tamaño que terán no momento da súa recollida. Os grandes teñen máis sustancia e polo tanto aumenta o seu picor», sostiene Milagros González, presidenta de la Denominación de Origen de Herbón.

Como cualquier cultivo, el pimiento de Herbón sufre los efectos de las inclemencias meteorológicas. Este año, la planta está más estresada por culpa de las condiciones tan cambiantes que hay desde febrero. «Xa levamos unha etapa longa con días de calor primeiro e frío despois. Con esta variabilidade o pemento está sufrir máis ca outros anos e xera unha maior cantidade de capsaicina. Isto obríganos a ter que seleccionar bastante xa que moitos deles pican máis do que deberían».

Los productores de este manjar gallego reconocen que no hay una temporada perfecta pero que «neste novo contexto climático isto faise máis complicado», asegura Milagros. Esperan que el regreso del tiempo anticiclónico ayude a estabilizar la situación.