Más de sesenta puestos de artesanía, productos agroalimentarios y maquinaria en la Feira Rural de San Sadurniño

André Couce / A. U. SAN SADURNIÑO / LA VOZ

SAN SADURNIÑO

La edición de 2021 (en la imagen) estuvo marcada por la pandemia, por lo que contó con 30 puestos.
La edición de 2021 (en la imagen) estuvo marcada por la pandemia, por lo que contó con 30 puestos. Cedida

Se celebra el sábado con un concurso de fruta autóctona y otro de Can de Palleiro

26 ago 2022 . Actualizado a las 05:00 h.

San Sadurniño se prepara para un sábado que llenará el espacio de la Cortiña de puestos y actividades. Desde el Concello de San Sadurniño confían en que esta edición vuelva con más fuerza que la anterior, afectada por el covid, esperando una mayor afluencia de gente y con más puestos.

Para esta ocasión el Ayuntamiento ha aceptado las siguientes solicitudes para instalar puestos: 19 de artesanía, 15 de productos agroalimentarios, 9 de manufacturas y de artículos de segunda mano, 9 de oportunidades, 4 de viveros y 1 como expositor de maquinaria. Esto suma un total de 61 puestos para esta edición, doblando a los del año anterior.

El horario aproximado de apertura del recinto es a las 10.00 horas, donde el propio Concello estima que las horas de mayor afluencia de personas será entre las 12.00 y las 14.00 horas, además de a media tarde. También recomiendan que aquellos que quieran comer en un restaurante del municipio reserven cuanto antes, ya que es probable que estos se llenen, especialmente los más próximos al recinto ferial. Los más cercanos son el Mesón A Granxa, O Muíño do Pepe y el Mesón o Ferrador. A mayores, el propio lugar del recinto ferial dispondrá de churrasco y pulpo, con una instalación de mesas separadas al lado del río.

Previo al inicio de la feria, los responsables de los puestos deben de acercarse al lugar para empezar el montaje. Para evitar aglomeraciones y posibles retrasos, el Concello ha emitido un listado con los horarios de entrada, los cuales se reparten en turnos distribuidos entre las 08.00 horas a las 09.40. La excepción será el puesto de Bico de Xeado, que irá a las 12.00.

Actividades durante todo el día

A partir de la apertura y hasta las 20.00 se desarrollarán distintos concursos y eventos. Entre los más destacados se encuentra el concurso de fruta autóctona (de 10.30 a 13.30 horas), las exhibiciones de pastoreo de ovejas con perros (12.30 y 18.30 horas), el concurso morfológico de la Raza Can de Palleiro (16.30 horas) y el taller infantil de elaboración de golosinas a base de fruta autóctona (12.00 y 17.30 horas), entre otros.

Manuel Varela estivo presente en 2021, sendo unha parte activa.
Manuel Varela estivo presente en 2021, sendo unha parte activa.

«Queremos que sirva para potenciar e dar valor ao rural, onde a industria está a decaer»

Manuel Varela, concelleiro de Cultura, Participación Veciñal e Turismo, é unha das persoas que non faltará a cita desta Feira Rural. Non só é a treceava edición de este evento, senón que tamén é a número trece que afrontará este concelleiro.

—Que espera nesta edición?

—Estamos a falar dunha feira máis que asentada e consolidada despois de 12 anos. Queremos que sirva para potenciar e dar valor ao rural, unha idea que temos ao ser xustamente un concello rural, que é onde a industria está a decaer. Por iso a idea é ser un escaparate para que a xente poida expor os seus produtos, apostar pola froiticultura e a apicultura para que todos empecemos a valorar estes produtos. Como exemplo temos A Fusquenlla, onde elaboramos produtos de gran calidade cas froitas autóctonas para ofrecer á xente. Esta feira ten que ser un escaparate e xerar economía.

—A que atribúe que dobrasen os postos do ano anterior?

—Eu creo que pouco a pouco a feira estase dando a coñecer e, entre os postos, o boca a boca. Dentro deste Concello é a feira de referencia xunto coa Feira da Plantación. Tamén ao saír do covid a xente ten ganas de saír e vivir.

—Cales son os principais atractivos este ano?

—Eu como son amante de todo o que se fai non sabería que dicirche. Creo que a música e o ambiente de todos os anos. Por exemplo, que a hora de xantar este acompañada de música para animar o ambiente. A froiticultura é un tema que tamén me gusta e chama a atención. A xente só coñece cinco ou seis variedades de mazás cando temos moitas máis. Por outra banda, a cata de A Fusquenlla sirve para coñecer o potencial que temos, xa que este ano vaise facer marmelo, marmelada e compota. Xa tivemos degustación de froitas outros anos e este será de produtos. Logo esta o concurso de cans e a exhibición de pastoreo, que é unha pasada.

—Que diría para convidar a todos a achegarse?

—Eu creo que o que comenta a xente. Este é un sitio estupendo para vir pasar o día. A xente que queira quedar a comer, sexa a comida que teñen os postos ou a que podan traer da casa, pois dispoñen de recursos e espazos para comer. Haberá actividades, temos o río ao lado, o pazo e o seu xardín, sitios interesantes e ata hai restaurantes. O ano pasado funcionou que a xente trouxera comida porque instalamos mesas separadas próximas ao río. Haberá actividades todo o día, tamén para nenos, entón hai moitos motivos para acudir o día 27.