Ramón Loureiro: «O requeixo é un arte, un símbolo de Galicia, e A Capela é un lugar sagrado»
A CAPELA
El pregonero ensalzó un producto y una fiesta que ayudan a preservar el medio rural, «columna do país», y el público está a punto de agotar las más de tres mil tarrinas a la venta
27 ago 2024 . Actualizado a las 00:04 h.«O requeixo é un arte e un símbolo dunha Galicia eterna e acolledora, xenerosa e creativa, que viaxa a través dos séculos coidando da natureza e preservando o medio rural, unha das grandes columnas que manteñen en pé un país enteiro», subrayó el pregonero de la Festa do Requeixo de A Capela, en un día luminoso y animado por la gastronomía, los productos artesanos y la música. Ramón Loureiro, escritor y periodista de La Voz de Galicia, se refirió a este municipio «como un lugar máxico, unha desas portas entre dous mundos que nos permiten adentrarnos na esencia da alma dunha Galicia eterna».
Loureiro repasó la historia y destacó que en A Capela pervive Bertoña, «o único testemuño vivo [...] do acontecido nos século V e VI, cando o Imperio Romano cae, e das Illas Británicas foxen os celtas cristiáns que se vían perseguidos polos saxóns. A maior parte foron para o que daquela se chamaba a Armórica (de Francia), e asentáronse nun territorio que aínda hoxe se chama Bretaña». «Pero outra parte daquela xente veu dar a esta Galicia do norte, chegaron polo mar de Ferrol e fóronse distribuíndo [...], aqueles celtas cristiáns tiveron algúns asentamentos estables no Bertón de Ferrol, pero alí deles nada queda, nin na Pastoriza nin en Mondoñedo... só queda a Bertoña da Capela de hoxe», disertó el pregonero, emocionado, «nun lugar marabilloso».
En ese lugar «máxico que é A Capela», como reiteró Loureiro, se han concentrado decenas de personas durante toda la jornada. A última hora de la mañana ya se habían vendido unas tres cuartas partes de las más de tres mil tarrinas de requeixo (de 300 gramos, a 2,60 euros) que comercializó la Cooperativa Campo Capela, organizadora del evento, junto al Concello. El alcalde, Manuel Meizoso, remarcó que «é o mellor día do ano para os negocios» de la localidad.
En las jaimas instaladas en el recinto se colocaron unos 40 puestos de alimentación artesana de Galicia, entre ellos uno con los quesos de Campo Capela, varios de miel o galletas, y de artículos hechos a mano en distintos materiales. La vaca (artificial) de tamaño natural que colocaron en el centro hizo las delicias de los niños, que ordeñaron y pudieron comprobar de dónde sale la leche. Vanessa Seco, responsable del área comercial de Campo Capela, destacó la charla programada para esta tarde sobre las distintas denominaciones de origen de quesos, con degustaciones e incluso una clase práctica sobre cómo cortar y conservar este producto tan exquisito. Lenda Ártabra puso ritmo a la sesión vermú y Encrucillada cerrarrá la jornada, «que rendeu tributo ao requeixo e con el a Galicia», remarcó el pregonero.