«Abrimos xa sen esperanza: estou segura de que volveremos pechar»

Rocío García Martínez
Rocío garcía A ESTRADA, LALÍN / LA VOZ

FORCAREI

cedida

La hostelería reabre sus puertas en Forcarei y Cerdedo con la caja vacía y la moral baja

09 mar 2021 . Actualizado a las 05:00 h.

Eran los dos municipios de la zona que faltaban por sumarse a la desescalada gallega. Forcarei y Cerdedo-Cotobade entraron este lunes en el nivel medio de restricciones, lo que les permite al fin recuperar la movilidad entre los concellos de su mismo nivel, mantener reuniones de un máximo de cuatro personas no convivientes y reabrir la hostelería con el interior al 30 % de aforo y las terrazas al 50 %.

La desescalada ha sido acogida con poca alegría en Terra de Montes, donde el maltrecho sector de la hostelería no tiene muchas esperanzas puestas en la recuperación progresiva del negocio.

Belén Iglesias, del restaurante San Roque de Soutelo de Montes, está convencida de que esta apertura tampoco será la definitiva. «Abrimos xa sen moita esperanza. Eu estou segura de que volveremos pechar. Igual aguantamos a Semana Santa, pero despois aparecerán cincuenta mil cepas de Australia, das Antípodas ou de onde sexa que volverán facer subir os casos e estaremos na mesma», se teme. «A xente segue a facer reunións nas casas e nos locais ás veces as normas tamén se poderían cumprir máis. Eu penso que está xenial que veña a Garda Civil facer inspeccións. Aos hostaleiros axúdanos moito. Se lle das ti un toque de atención a un cliente igual o toma a mal e non che entra máis ou che di que es unha esaxerada e que nos outros bares non lle piden iso...», explica.

En su caso, el restaurante reabrió hace una semana, con terraza al 50 % y comida para llevar. «A verdade é que bastante ben, non temos queixa», dice.

También en el municipio de Forcarei reabrió este lunes el restaurante Victoria «coa esperanza de que esta vez sexa a definitiva», mientras que otros negocios, como el restaurante Florida, todavía estaban valorando si abrir o no sus puertas de nuevo: «Terraza non temos e o tempo esta semana tampouco axudaría e, co interior ao 30 %, igual non compensa abrir», explican.

Entretanto, en Cerdedo, el Mesón Carola, que llevaba cerrado desde enero reabrió este lunes con la moral por los suelos. «Dentro de vinte días penso que volveremos pechar», augura Miguel Diz. «Vai vir a cuarta ola e se non estás vacinado isto vai volver medrar», dice.

Diz no ve nada claro el futuro. «É certo que está mellor estar co bar aberto ca pechado, pero isto non é ningunha bicoca», dice. «Sobrevivir co bar aberto só ata as seis da tarde non é doado. O que é o bar propiamente dito funciona a partir das seis da tarde, non ata esa hora. Con este horario perdemos o 70 % do negocio. As comidas pódense dar, pero ao menú non se lle gana un peso. Un restaurante gaña cartos os fins de semana, cando ven o dominguero, o turista... O menú do día só vale para rebentar o corpo e para ir tirando», cuenta. «Eu teño sorte por non ter que pagar un aluguer porque senón a cousa non dá», asegura el hostelero.

«Témolle á resposta do cliente. A xente ten moito medo»

El restaurante Millenium de Soutelo de Montes reabrirá hoy sus puertas tras casi dos meses de inactividad. El local tuvo que adelantar el cierre al 16 de enero al haber contraído covid toda la familia. Se infectaron en total 10 personas. Completamente recuperados, los hosteleros esperan ahora que la respuesta del público sea buena, aunque no las tienen todas consigo. «Hai xente que nos trata coma apestados, que aínda agora se alonxan se nos cruzamos pola rúa», dice Rosa Álvarez.