Amador Porta, pulpeiro: «Eu aínda teño a posibilidade de vir ás feiras»

C. D. / F. R. CARBALLO / LA VOZ

A ESTRADA

Ana Garcia

La falta de verbenas y de romerías no solo afecta a las orquestas, sino que el efecto es dominó y se lleva por delante el empleo de muchas familias. Así lo explica quien también es vicepresidente de la entidad Servizos de Festas de Galicia

19 abr 2021 . Actualizado a las 18:26 h.

La falta de verbenas y de romerías no solo afecta a las orquestas, sino que el efecto es dominó y se lleva por delante el empleo de muchas familias. Así lo deja claro Amador Porta, de la pulpería Porta de A Estrada. «Eu aínda teño agora a posibilidade de vir ás feiras, como a esta de Carballo, para tratar de gañar algo, pero aínda así, non teño claro que resistamos moito tempo máis se esta tempada volve non haber celebracións. Outros compañeiros, como os da pirotécnica, os dos xeradores, electricistas que traballaban para o son das orquestras, os que venden roscas, os dos xeos... están sen traballar dende hai xa un ano e non sabemos que vai pasar este verán».

Para él, que desde el pasado domingo cuenta con una carpa en el municipio carballés, en donde también estuvo ayer, el problema es que los afectados por la ausencia de fiestas no son visibles. «Saíron os casos de músicos e cantantes que debido á pandemia puxéronse a traballar doutra cousa, pero son moitos máis ca eles os que tiveron que tirar doutros traballos e outros tantos os que estamos a resistir».

Precisamente, para darle visibilidad a todos esos trabajadores, han creado la asociación Serfega (Servizos de Festas de Galicia), de la que Porta es vicepresidente y en la que no falta la presencia de gente de la comarca. «O presidente é o larachés José Veiga Cruz, responsable de Hielos Galicia, e José Luis Calvo Antelo, de pirotecnia Pirocalvo, é un dos vogais», apunta Porta, que recalca que unas 350 o 400 empresas están afectadas por la falta de verbenas. «E cada unha delas ten os seus traballadores, unha pode ter tres e outra cinco, así que se multiplicas, máis de 4.000 familias poden estar prexudicadas. Do mundo da verbena comemos moitos en Galicia, non só os das orquestras».

Desde la entidad, recién creada, solicitan por tanto ayudas, pero también un plan para poder trabajar. «Precisamos de subvencións como xa recibiron outros sectores, porque non podemos traballar, pero temos os gastos de aluguer, de seguros, etc, que non cesan. Logo, pedimos un protocolo para poder facer as festas. Todos sabemos que non se poden facer como antes, con dez mil persoas, pero si se poden establecer unhas normas para garantir a seguridade dos asistentes e poder traballar, porque o que está claro e que se este verán volver a ser en branco moitas empresas van ter que pechar», indica Porta. De momento, desde la asociación denuncian sentirse abandonados. «Puxémonos en contacto coas distintas Administracións e de distintas formas, incluso por burofax, e non temos resposta. Nós non fixemos de momento manifestacións nin nada, pero estamos traballando en distintas accións para facernos visibles e que polo menos nos escoiten», comenta el pulpeiro, que tiene claro que muchos no volverán a su antiguo trabajo. El DOG ha publicado ayudas a orquestas y espectáculos, pero el sector las ha considerado tardías y escasas.

También carne ao caldeiro y churrasco

El pulpeiro de A Estrada no solo ofrece pulpo, sino que también tiene churrasco y carne ao caldeiro para ampliar su oferta en la feria de Carballo, en donde monta una carpa «coas distancias e todas as medidas de seguridade ante o covid, renovación de aire e desinfección». Asimismo, para aquellos que prefieran comer en casa, Porta ofrece con recipientes de aluminio en los que llevarse la comida, «poden traer os seus propios envases, se o prefiren, ou senón, dámoslle nós un».

De momento, el hombre se muestra agradecido con los vecinos carballeses, que dice, lo han acogido muy bien el pasado domingo. «Foi o primeiro día que fomos, e moi contento coa resposta da xente». «Penso que facía moitos anos que non había aquí un posto de polbo, nós non viñamos porque somos de A Estrada e só íamos a esa, pero agora decidimos probar», dice.