«Estamos indignados: isto non axuda nin aos bares nin aos restaurantes»

Rocío García Martínez
Rocío García A ESTRADA / LA VOZ

A ESTRADA

miguel souto

Las cafeterías piden ampliar horarios y las casas de comidas más margen

16 abr 2021 . Actualizado a las 04:00 h.

Indignación. Es la sensación general de la hostelería local tras conocer las nuevas medidas para el sector que se aplicarán a partir de hoy. La relajación de las restricciones será mínima. La única diferencia con las normas vigentes es que los restaurantes podrán servir cenas hasta las 23.00 horas. Solo si tienen licencia específica de restaurante, funcionan con reserva, llevan a cabo un registro de clientes y controlan la calidad del aire con medidores de CO2.

Las medidas han cogido por sorpresa a los bares y cafeterías. «Pensabamos que nos darían unha horiña máis a todos», cuenta María Tomé, del bar Enredo de A Estrada. «Agora que medraron os días, mandar marchar á xente ás nove non ten sentido. Se nos deixaran polo menos abrir ata as dez, sería outra cousa. Xa non pido ata as once. A xente non vén tomar os viños ata que sae de traballar, así que non poden pretender que abras pola tarde e peches cando sae a xente do traballo», explica.

La nueva normativa tampoco convence a los locales de comidas que trabajan sin tener licencia específicamente de restaurantes. «Aquí licencia de restaurante como tal poucos locales teñen, pero moitos dan comidas ou tapeo con outros tipos de licencias e non van poder acollerse á ampliación de horario. Ademais, eu penso que estamos nunha dinámica máis de tapeo, de picoteo e de cena informal que de sentarse a cear nun restaurante», considera el presidente de la asociación Hostaleiros da Estrada, Manolo Bascuas.

«A reserva previa non vai provocar problemas porque xa se estaba traballando moito con ela. O rexistro de usuarios é un traballo máis pero tampouco é preocupante, pero o tema da licencia e o medidor da calidade do aire... Penso que moita xente vai esperar ao 9 de maio a ver que pasa», augura Bascuas.

Uno de esos locales con licencia para servir comidas pero sin catalogar específicamente como restaurantes es la Taberna Navegación. «Eu seguirei como estaba, abrindo ata a las 21.00 e con encargas para levar. A licenza que teño non é de restaurante e non da tempo a sacala, xa que ademais implicaría facer reformas en baños, saídas de emerxencias... Este é un sitio pequeno. Sería un gasto e non paga a pena», cuenta Xoán Pichel.

«Isto non axuda nin a bares nin a restaurantes. Incluso os restaurantes están mosqueados. ¿Que sentido ten que che esixan un medidor de CO2 para dar ceas ata as once se o resto do día podes funcionar sen el?», se pregunta el hostelero. «Parece ser que os hai por cen ou cento e algo euros. Non é que sexa unha gran inversión, pero ao mellor ao final non serve para nada. Igual pasa como cando foron as reformas dos locais pola lei do tabaco», comenta Pichel.

«Isto non ten sentido ningún. Dá a sensación de que as normas sácanas sen asesorarse coa hostelería. Parece que esa xente non vai á rúa, que non fala coa xente», lamenta.

Aumentan los casos en los centros educativos, en Lalín y en Vila de Cruces

El número de casos creció en Lalín pasando de 9 a 13, cuatro más y en Via de Cruces que sube de 6 a 9. En este caso los nuevos positivos son del entorno familiar de un estudiante que había dado positivo. En el municipio de A Estrada ayer se detectaba un nuevo caso, aunque con reservas a la espera de confirmación por parte de más pruebas. Con el., sería 4 los casos activos. Suben también los positivos en los centros educativos, ayer la Xunta apuntaba un caso en la guardería de Silleda con un aula cerrada, otro en el colegio Nosa Señora da Piedade de Cruces con un positivo y un aula cerrada y tres en Lalín, dos de ellos en el colegio Xesús Gomar y uno en el Loriga de Prado.

«¿O nivel de CO2 só preocupa despois das nove da noite?. É unha incongruencia»

Incluso quienes tienen licencia de restaurantes se están planteando si ampliar el horario de apertura o no. Manuel Bouzón, del restaurante Tasmania de A Estrada es uno de los que ha optado, por el momento, por seguir cerrando a las nueve de la noche. «Co toque de queda ás once da noite poucas ceas vas dar. Aquí todos queren cear ás dez ou dez e media. Algúns incluso á once», explica. Bouzón ve además otros inconvenientes a la nueva normativa. «Eu teño cafetería e teño restaurante. ¿Que vou facer? ¿Botar aos do bar ás nove e deixar aos que veñan cear? Parecería que os estás querendo obrigar a cear. Incluso lle pode parece mal a algún cliente. Por iso, de momento, imos seguir co mesmo horario», cuenta. «Ademais nós temos un aparato que renova o aire, pero non temos medidor de CO2. ¿O nivel de CO2 só preocupa despois das nove da noite?. É todo unha incongruencia. Un desastre. Quérenche dicir que te deixan traballar, que te deixan abrir para cubrirse e non dar axudas, pero así non hai quen traballe», dice Bouzón.

Os Peares es uno de los locales estradenses que tiene previsto ampliar horario. El local cuenta con un sistema de alarma que incluye medidor de CO2. «Aí non temos problema, pero vai ser un cristo co tema de que os viños se acaben ás nove e as ceas poidan seguir. Imos ver como organizar», dice Ramiro Brey.