José María Calo: «No verán dispárase a venda de xeado de licor café»

PADERNE

José Maria Calo, presidente de la Cooperativa Agraria Provincial
José Maria Calo, presidente de la Cooperativa Agraria Provincial CESAR QUIAN

Bico de Xeado ha abierto su heladería número 21 y cuenta con una plantilla de 105 personas

01 ago 2021 . Actualizado a las 05:00 h.

Conserva una sonrisa de jovenzuelo pícaro. La misma que tenía cuando tomó su primer helado. «Os meus primeiros cartos os gastei en xeados. Subía un home dende Betanzos ata Paderne e eu mercaba un e despois outro», recuerda con cariño José María Calo Faraldo, natural de Velón, Quintas, Paderne. Es el lugar donde nació y donde sigue viviendo. «Son quince casas e hai moitos cativos. É unha aldea moi ben levada. Desde hai dous anos son o presidente da asociación San Estevo de Quintas». Desde hace poco también preside Cáritas en la zona y desde 1987 la Cooperativa Agraria Provincial. Cuentan con dos granjas, una en Miño y otra experimental en San Sadurniño. En la plantilla tienen especialistas que asesoran otras explotaciones, y la firma Bico de Xeado, que acaba de abrir en Ribeira su heladería número 21. «O proxecto dos xeados naceu hai dez anos, pero non foi ata 2015 que abrimos o primeiro negocio na Coruña (o da Marina). Case todas están en Galicia, pero tamén nas prazas maiores de Madrid e Salamanca, Xixón, Santander... Tamén contamos con colaboradores noutros puntos, que non son franquicias, pero distribúen os nosos produtos», explica. Entre las granjas, las heladerías y el obrador, la plantilla en estos momentos la integran 105 personas. «A media de idade dos traballadores é de 30 anos, sacándome a min», comenta Calo, que tiene 72 años llevados con mucho humor y un enorme corazón.

Medio millón de litros

Todos le llaman Calo, y en la aldea é O Parrano, un apodo que ya viene de su padre. Tiene tres hijos de 46, 45 y 41 años y una sola nieta, de 17. Como anda metido en tantas cosas, su mujer, Esperanza, que es un encanto, dice que «se fora galiña non poría un ovo na casa». Cuando empezaron les parecía una cifra alucinante llegar a vender 12.000 litros de helado. «En 2019 chegamos aos 380.000 litros. Díxenlle ao equipo que se no 2020 facíamos medio millón habería un premio especial. Pero chegou a pandemia. Este ano hai meses como marzo ou xuño nos que as cifras son case coma as de 2019. Miro tanto a páxina web de Meteogalicia como a conta de resultados. O tempo xoga un papel importante. En Ourense, por exemplo, non vendes nada ata despois das oito da tarde. As vendas en xeral arrancan sobre as seis. O ideal para nós son os anoiteceres con boa temperatura», explica. Dice que los que más salida tienen son los de chocolate, tarta de queso, dulce de leche y vainilla, por ese orden. «No verán dispárase a venda de xeado de licor café», confiesa. Eso sí, tengan en cuenta que si entran en el Bico de Xeado de la plaza Mayor de Madrid no lo van a encontrar entre los sabores que ofrecen. «Os que o levan son musulmáns e pedíronnos que non o mandásemos porque ten alcol, de Gomariz», apunta. Presume de que «os nosos produtos son artesáns e naturais. Como teño unha filla celíaca coidamos moito este tema. Cando chega un cliente e nos pide un xeado sen glute abrimos un envase, utilizamos unha paleta lavada para servilo, e ata a culler é específica e independente», relata.

Ganadero de siempre

Lo suyo son las vacas. Desde que era niño y convivía con ellas en casa. «Morrerei sendo gandeiro. E por iso sigo. En Galicia necesitamos empresas de transformación da nosa materia prima. Nós o que non é para xeado o vendemos a Entrepinares, que ten unha factoría en Vilalba. Trátase de crear postos de traballo en Galicia. Os gandeiros son capaces de producir á carta, pero precisamos chegar a acordos coas empresas que recollen o leite», destaca este hombre que podría estar hablando de vacas y leche sin parar durante meses. «Os novos sabores son tiramisú e piña colada. O noso xeado pode competir co italiano», asegura. Su negocio acaba de recibir el sello Galicia Calidade. Hablamos en una semana en la que una multinacional tuvo que retirar unas partidas de helados por contener óxido de etileno. «Nós non utilizamos produtos deste tipo e pedimos certificados a todos os provedores», sentencia al respecto. Así es Calo un hombre que asegura que «escoito a todo o mundo». Es verdad.