Dedicada a la venta de mariscos desde los 25: «Fixen unha enxeñería química, pero como andiven co peixe dende pequena decidín crear a miña propia empresa»
A CORUÑA CIUDAD

La viveirense Iria Fernández comercializa marisco por toda la costa gallega con su empresa, Regomar, con alma mariñana
10 jul 2024 . Actualizado a las 18:21 h.Regomar es una firma de venta de mariscos con alma mariñana. La que puso cuando la creó Iria Fernández Yáñez (Covas-Viveiro, 1988), después de estudiar el Ciclo Superior de Acuicultura en A Illa de Arousa, realizar prácticas en Grecia, y al regresar, trabajar en una depuradora de mariscos en A Coruña, tomando la decisión de dar el paso emprendedor al año y medio: «Púxenme eu soa en 2015». Tiene ya casi una década de experiencia por cuenta propia en este ramo del sector pesquero. Aunque su edad naciendo como empresaria fueron los 25, la juventud no era limitante para tener claro su futuro, tal y como se desprende de su testimonio: «Primeiro fixera unha enxeñería química pero cada vez que era verán, Semana Santa ou outro tipo de vacacións, traballaba con miña nai na peixería de Choco. En cada oportunidade que tiña, eu traballaba, porque non era de estar parada. Así que cando acabei o ciclo busquei un choio, botando currículos do meu. Xusto foi cando me saiu o traballo na depuradora de mariscos... Unha cousa levoume a outra. Así me quedei neste sector».
«En cada oportunidade que tiña, eu traballaba, porque non era de estar parada»
Aquel primer contacto con los pescados y mariscos en la venta al público la familiarizó notablamente: «Eu co peixe andiven dende pequena, por miña nai na peixería, pero si que sempre me chamou moito a atención o tema da cría, de como levar un animal dende os proxenitores ata a idade adulta». La acuicultura está experimentando un auge notable, con presencia cada vez mayor en la cadena de alimentación. «E se acaban con todo o do mar, irá a máis», apostilla Iria Fernández.
Su firma es Mariscos Regomar, donde son tres los empleados. Ella misma explica cuál es su forma de operar con el producto hasta que llega al cliente: «Compro o marisco nas lonxas, sobre todo nas de Carril, Vilanova, Cambados e tamén por aquí, cando van a el, nas confrarías de O Barqueiro e Espasante. Compro todo tipo de vivalbos: ameixa (xapónica, babosa, fina, rubia), berberecho, mexillón, navalla, ostra, coquina as poucas veces que hai), cornicha... Nas lonxas de aquí levo para Coruña e nas das Rías Baixas teño un comprador que mo sube para Coruña, onde depuro o marisco, lávoo, escólloo a man, empaqueto, cárgase no coche e faise a distribución e entrega personalizada». «Os meus clientes principais _añade_ son peixerías e hostalería. Sirvo a un total de 29 dende Ortigueira ata Navia. E hai moito traballo con restauración».
Página web propia desde hace más de un año
Hace año y pico inició la venta online, con página web propia: www.mariscosregomar.com. Es una plataforma para venta a particulares, «ainda que teño restaurantes de Valencia e de Ibiza que tamén me piden a través dela», dice. «Ao ser un animal vivo, é unha venta delicada. En Nadal fixen un sorteo para darme a coñecer, que deran me gusta á páxina e viran que son unha persoa real, non un spam. Tivo moi boa recollida», continúa. «O máis importante é manter a cadena de frío e que chegue vivo ao consumidor», comenta a mayores. Sus top en ventas son el mejillón de Lorbé que «agora está en temporada» y la almeja japónica de Carril. Navidades y verano son las épocas de demanda disparada.
Un dato más íntimo es que a finales de septiembre Iria Fernández se casa. El menú de su boda está claro: «Todo o mundo me di: ‘a ver que nos vas poñer de comer’. Vai ser o mellor do mellor... Uns percebes teñen que caer, si ou si, pero hei poñer bogavante, ameixa fixo, unha pulpeira, un cortador de xamón...». «Fame non van pasar», sonríe.