«Eu planto máis de 200 variedades de tomate»

.

Begoña Pena (Bergondo, 1983) é a organizadora da primeira Mostra de Tomates Autóctonos e Outras Variedades que se levará a cabo hoxe, a partir das 17.00 horas no restaurante A Cabana (Fiobre), e que se fai co respaldo do Centro de Formación e Experimentación Agroforestal de Guísamo e a Reserva de Biosfera. Faino tras levar cultivando profesionalmente produto de horta e pequeno froito durante tres anos na plantación Olor y Sabor, en Casal, aínda que recoñece que leva media vida buscando sementes de tomates por todo o mundo.

-Cal é a súa produción?

-Eu agora teño, non vou dicir nomes senón franxas de cores, dende o negro, ao violeta, vermello, rosa, laranxa, amarelo, case branco e verde, todo en maduro. Cando a xente os ve, pregúntame se son de verdade ou transxénicos, e cando os proban xa non che piden unha variedade, senón un mix.

-Todo é galego?

-Teño tomate autóctono, desde o Negro de Santiago, a Avoa de Osedo ou Taller de Lubre, e outras variedades. Planto máis de 200 variedades de tomate, uns van para diante e outros non, pero sementadas hai máis de 200. Os autóctonos son os principais e os que poño en valor, pero planto outros para que a xente os coñeza e vexan que hai máis que vermello, rosado e negro. Aínda que todos saben a tomate, os amarelos e verdes, por exemplo, teñen un toque máis afroitado, e hai un amarelo que ten un toque a piña. Abrímoslle a mente á xente.

-A súa produción é toda de Bergondo?

-Si. Eu teño pouco espazo e non podo competir en cantidade, téñoo que facer en diferenciación, noutro tipo de calidade.

-Hai mercado para o tomate?

-Si, aínda que é o grande descoñecido. Hai moita xente que xa non sabe a que sabe o tomate da avoa, o acabado de coller, e cando proban un tomate de verdade xa é o único que piden e non lles interesa nada máis.

-Que se vai ver na xornada de hoxe?

-Vanse expoñer 12 variedades de tomate autóctono e enfrontalos con outras variedades que estean maduras, e despois haberá charlas para explicar como se produce o tomate local, que a xente poda preguntar as dúbidas que teña, porque aquí todo o mundo ten unha pequena horta. Explicarase como cultivalos, como sacar as sementes e despois amosareilles a miña produción en sostible. Mentres no restaurante van a preparar varias elaboracións para probar.

Conoce toda nuestra oferta de newsletters

Hemos creado para ti una selección de contenidos para que los recibas cómodamente en tu correo electrónico. Descubre nuestro nuevo servicio.

Votación
6 votos
Tags
Comentarios

«Eu planto máis de 200 variedades de tomate»