O «traballo en equipo» pecha cun éxito pleno as 34.ª Festiletras

O público respaldou unha nova edición da celebración na aldea pontecesá do Couto


Carballo / La Voz

Remataron as Festiletras do Couto. Van 34 edicións e o éxito destes oito días de actividades continuas fan agardar xa por un novo milagre para o ano que vén. «Creo que podemos estar orgullosos do equipo de traballo», dicía onte, a media tarde e a xeito de valoración, o xerente da Fundación Eduardo Pondal pontecesá, Xosé María Varela. Alguén que se ocupe do son, das redes sociais, do deseño, de que todo o mundo estea a gusto... Hai un exército de colaboradores e a todos eles agradece, incluíndo, claro, aos propios artistas: «Teñen un trato especial coas Festiletras». Sobre ese «traballo en equipo» asenta o efecto chamada que para miles de persoas ten esta festa nunha pequena Aldea, agora xa universalizada.

Onte, último día, foi un domingo grande. A iso das seis da tarde podían ser algo máis de mil as almas que había debaixo da carpa, dispostas a gozar dun tempo de música tradicional. No programa, Inllar, Malante e Adro. Xa pola mañá e no mediodía, o entorno da Fundación Eduardo Pondal era un fervedoiro. Xente da aldea, da comarca, pero tamén de máis lonxe.

En torno a 40 artesáns de toda Galicia amosaron o seu traballo: coiro, cestos, marmeladas, zocos, cadernos, oleiría... Desta feira da artesanía van tantas edicións coma Festiletras: estivo presente dende que O Couto comezou a celebrar estas datas, na Praza do Quinteiro.

O que hoxe está recoñecido como un festexo das Letras referente en Galicia comezou sendo unha cita só de mañá, no domingo posterior ao 17 de maio. Continúa, por suposto, o compango artesanía-literatura daquel 1982: así había onte libreiros coas últimas novidades en galego. Segue tamén o apartado gastronómico: os Festisabores foron un éxito. Onte, os callos chegaron dende Carreira (Zas) e repartíndoos -eran de balde- estaba, entre outros, Juan Jesús Mato, do restaurante Artabria, nacido no Couto. El mesmo loaba o resultado (a iso das dúas ían xa tres potas baleiras). Prudencia Garrido, a cociñeira, aledouse. Hai dous anos que se encarga do bar da asociación O Santiaguiño de Carreira. Era a primeira vez que facía os callos para O Couto, pero xa por Borneiro saben da súa boa man con este prato, herdada da súa nai. Para ela, o segredo está en darlle as súas boas horas de lume. Lembra as cantidades para as Festiletras: 15 quilos de garavanzos e 27 de carne. Tamén era gratuíta a degustación de empanada de atún, obra do forno tradicional da panadería Cousillas de Brantuas, con atún doado por Calvo. O home orquestra Cé Pantasma, Os Fondaos do Pífano, Caxade na sesión vermú e o contador Anxo Moure contribuíron a un entretemento asegurado.

Bo tempo

Axuda ao éxito o cariño co que a xente de a pé participa nestes festexos, mais tamén foi un milagre o do tempo. Deu tregua esta semana e mesmo onte, logo dunha noite de choiva, amenceu claro. Influíu na asistencia, ao igual que, valora Xosé María Varela, o traballo de promoción feito, tanto a través das canles tradicionais como das redes sociais. Chegou xente dende Betanzos ou dende Santa Comba, por poñer dous casos. A experiencia destes anos amosa que, quen vai ás Festiletras, repite.

Conoce toda nuestra oferta de newsletters

Hemos creado para ti una selección de contenidos para que los recibas cómodamente en tu correo electrónico. Descubre nuestro nuevo servicio.

Votación
5 votos
Comentarios

O «traballo en equipo» pecha cun éxito pleno as 34.ª Festiletras