Da pataca ao boniato

José Gil Facorro A OPINIÓN DO EXPERTO

CORISTANCO

30 jul 2015 . Actualizado a las 05:00 h.

Nos últimos meses levamos escoitando falar moito sobre a batata, ou tamén coñecida pola maior parte da xente como boniato. Esta planta da familia das convolvulaceas, diferenciase en moitos aspectos da pataca. Nin ten a mesma folla e flor, nin produce tubérculos nin se colleita da mesma forma.

A batata é un cultivo que se aproveita polas súas raíces engrosadas e é moi empregada na alimentación humana, para o gando, como materia prima na industria da pastelería e repostería e, incluso, para a obtención de bebidas alcohólicas, dada a súa riqueza en azucres. Sen embargo, o interese actual desta planta vén por outros usos que tamén poden resultar moi apetecibles para a economía local e o desenvolvemento do eido rural na Costa da Morte.

Esta planta encontra o seu mellor hábitat en climas con alta humidade (80-85 %) e temperaturas cálidas (21 grados centígrados), sendo a temperatura mínima de crecemento 12 grados. Por este motivo o país de maior produción do mundo é China, aínda que collendo os meses de abril a setembro, a Costa da Morte sería un lugar apropiado para o seu cultivo e explotación a grande escala. Precisa uns solos con profundidade e textura grosa (franco-areosa), soltos e con bo drenaxe, pero adáptase tamén a solos arxilosos sempre que se cultive en cabalóns.