Da pataca ao boniato


Carballo / La Voz

Nos últimos meses levamos escoitando falar moito sobre a batata, ou tamén coñecida pola maior parte da xente como boniato. Esta planta da familia das convolvulaceas, diferenciase en moitos aspectos da pataca. Nin ten a mesma folla e flor, nin produce tubérculos nin se colleita da mesma forma.

A batata é un cultivo que se aproveita polas súas raíces engrosadas e é moi empregada na alimentación humana, para o gando, como materia prima na industria da pastelería e repostería e, incluso, para a obtención de bebidas alcohólicas, dada a súa riqueza en azucres. Sen embargo, o interese actual desta planta vén por outros usos que tamén poden resultar moi apetecibles para a economía local e o desenvolvemento do eido rural na Costa da Morte.

Esta planta encontra o seu mellor hábitat en climas con alta humidade (80-85 %) e temperaturas cálidas (21 grados centígrados), sendo a temperatura mínima de crecemento 12 grados. Por este motivo o país de maior produción do mundo é China, aínda que collendo os meses de abril a setembro, a Costa da Morte sería un lugar apropiado para o seu cultivo e explotación a grande escala. Precisa uns solos con profundidade e textura grosa (franco-areosa), soltos e con bo drenaxe, pero adáptase tamén a solos arxilosos sempre que se cultive en cabalóns.

Outro punto a favor deste cultivo na nosa bisbarra -se ben no caso de Termo-Biológicas farase en bandexas- é que tolera perfectamente os solos ácidos dende un PH de 4,5 sendo o óptimo un PH de 6. En canto as súas necesidades nutritivas, trátase dun cultivo moi esixente en potasio e pouco en nitróxeno, sendo correcto un abonado con relación 1-2-3 (9-18-27) a razón de 500 quilogramos por hectárea.

A mellor época de plantación para a nosa zona sería entre os meses de abril e maio, para poder aproveitar así a calor do verán e a auga de reserva das choivas de primavera. A batata é un cultivo que funciona ben en rotación coa pataca de cedo e precedendo á cebola ou tomate. A densidade de plantación é de 30.000 plantas por hectárea para uns cinco meses máis tarde obter unha produción aproximada de 20 toneladas, e unha media de 2,2 pezas de 300 gramos por planta.

Polo que respecta ás pragas e enfermidades, é un cultivo pouco experimentado no noso entorno, pero do que se ten constancia é da súa sensibilidade as pragas de rosquilla negra e o verme do arame e polas enfermidades do virus do mosaico da batata e polo Fusarium, nada que non sexa coñecido por calquera agricultor.

Fixación de poboación

Este cultivo non se pode ver como unha ameaza para a pataca, xa que máis que collerlle terreo, pode axudar á diversificación das explotacións agrarias, poñer a cultivo zonas baldías e, incluso, entrar nas rotacións de cultivos coa propia pataca, para así mellorar a calidade de vida e o tecido industrial da Costa da Morte e contribuír ao mesmo tempo á fixación e rexuvenecemento da poboación no medio rural.

Por José Gil Facorro Profesor del EFA Fonteboa

Conoce toda nuestra oferta de newsletters

Hemos creado para ti una selección de contenidos para que los recibas cómodamente en tu correo electrónico. Descubre nuestro nuevo servicio.

Votación
3 votos

Da pataca ao boniato