Dos mieles de la Costa da Morte, entre las de Cinco Estrelas

La Voz CARBALLO / LA VOZ

CARBALLO

BASILIO BELLO

Mel Santirso, de Zas, y Lago das Encrobas, de Cerceda, lograron premios en el concurso de la Asociación Galega de Apicultura

30 nov 2022 . Actualizado a las 16:36 h.

La Asociación Galega de Apicultura (AGA) ya tiene fallo para su cuarto concurso Meles Cinco Estrelas. Cató el jurado 65 muestras seleccionadas, de las que 14 eran de miel multifloral y 51 monoflorales, repartidas así: 10 mieles de bosque, trece de castaño, siete de eucalipto, 18 de queiroa y tres de silva, una variada representación, indica la entidad, de las mieles de toda Galicia. Dos llegadas de la Costa da Morte lograron tener presencia enel podio: Mel Santirso, de Ricardo Bouzas Ferreiro (Zas), en la categoría de multifloral, y Lago das Encrobas, de Santiago Botana Tasende (Cerceda), en el apartado de silva. "O concurso valoriza os meles do noso país e axuda a visibilizalos e posicionalos na comercialización. Os meles premiados co primeiro premio levarán un selo identificativo e estarán dispoñibles na tenda física de AGA en Arzúa, así como na nosa nova tenda online, que se estreará en xaneiro de 2023. O resto de gañadores recibirán un diploma acreditativo que poderán usar como promoción e publicidade. O produto terá un prezo mínimo de 12 euros o envase de un quilo e 7 sete euros o de medio quilo. Todos os meles promocionaranse en todos os eventos e actos realizados pola asociación", indican desde la entidad.

MARCOS MÍGUEZ

"Malia todas as circunstancias adversas da presenza da velutina e infestación de varroa e dun cambio climático evidente (climatoloxía severa, secas, floracións atemporais...), acompañado polos desastrosos lumes do verán, que repercutiron notablemente na produción de mel en determinadas comarcas e concellos da nosa comunidade autónoma, os asentamentos apícolas dos gañadores revélannos que en Galicia se están producindo meles dunha excelente calidade, referendada esta polo bo facer dos nosos apicultores e apicultoras asociados, que esmelgan as súas colmeas en paisaxes de flora natural libres de contaminacións agrolóxicas. Isto tennos que levar a superarmos as inmensas trabas do coidado das nosas abellas e a pensar que temos territorio, por coidar tamén, para a supervivencia da apicultura", reflexiona asimismo AGA.