Alimentos viaxeiros

xulio gutiérrez roger

BARBANZA

JESÚS SUÁREZ ARES

A cociña tradicional está chea de produtos que viñeron de fóra

30 ene 2021 . Actualizado a las 05:00 h.

Debo confesar que ese tópico da «cociña tradicional baseada nos alimentos autóctonos» prodúceme certa incomodidade. Non acabo de entender que é un alimento autóctono alén dos produtos extractivos da pesca e o marisqueo. Deamos unha volta a algúns dos nosos pratos «tradicionais».

De primeiro, unha deliciosa empanada. O trigo é un cereal oriúndo de Oriente Medio e comezou a cultivarse en Mesopotamia hai uns 8.000 anos. O centeo é anterior, coñécese desde o Paleolítico e procede de Siria. O noso querido aceite de oliva procede de Asia Menor onde comezou a consumirse hai máis de 6.000 anos. Pero se queremos utilizar aceite de xirasol debemos pensar que é un alimento procedente de Norteamérica, onde os nativos o consumían ao menos desde hai 3.000 anos. Se persistimos en utilizar algo autóctono deberemos usar como recheo algún tipo de peixe ou marisco de aquí, como xoubas ou berberechos e non ameixa xapónica, que procede das costas do mar Amarelo, desde onde foi levada a Francia en 1972 e chegou a nós a principios dos anos 80.

Preparar unha ensalada autóctona aínda é máis problemático. O tomate procede de Suramérica, os pementos de México (6000 a.), o atún do océano, lonxe das nosas costas, os ovos de galiña da India (7400 a.) e a cebola e os espárragos de Mesopotamia (6000 a.).