Carlos Gabín: «Nos Lombos hai moito berberecho pequeno, a uns milímetros de ter a talla comercial»

O director do Cima di que as mostraxes da Xunta non detectaron ningunha situación anómala na ría


vilagarcía / la voz

O luns deu comezo unha nova campaña de libre marisqueo na ría de Arousa. E a impresión coa que volveron do mar a maior parte dos mariñeiros era rotunda: os que veñen non van ser bos meses. «Non hai marisco», dicían nos portos. A situación foi especialmente dura nos Lombos, o que levou a parte da frota a probar sorte no Bohído. Coma tantos outros científicos, Carlos Gabín, o director do Centro de Investigacións Mariñas, non se sinte cómodo falando de impresións. «As impresións sempre son subxectivas», repite varias veces na conversa. El fala en base aos datos recadados. E os datos, asegura, non son tan desalentadores como puidera parecer.

-Para o que podemos chamar inicio de campaña, tal vez os resultados non espertaran demasiado optimismo. Pero o banco dos Lombos do Ulla está ben, dentro dos parámetros doutros anos. No que respecta ao berberecho, tanto ao reconto do número de individuos, como á biomasa estimada, os datos son bos. Que pasa? Que lles falta un tramo de crecemento para chegar a talla comercial. Pero o berberecho está aí e, salvo catástrofe no medio, con chuvias que provoquen unha baixada da salinidade, vai seguir estando aí.

-É dicir, que hai berberecho que aínda non acada a talla comercial. Cando podería estar nela?

-Non é unha pregunta que poidamos contestar. Canto tempo lle vai levar medrar eses milímetros que lle faltan? Pois vai depender. Certo é que estamos nuns meses de augas frías, ausencia de fitoplancto... Podería estar para finais de decembro. Sexa cando sexa, o certo é que nos Lombos hai abundancia de berberecho, moita densidade, moita cantidade e a uns milímetros, entre cinco e sete, da talla comercial. E salvo catástrofe, aí vai seguir. É unha situación moi semellante a que se está producindo en Noia, no banco da Misela, onde tamén hai abundancia de recrutamento.

-Sen embargo, o sector non ten esa percepción.

-Para eles, ese é berberecho que non se pode extraer agora. A súa apreciación está aí, pero non ten nada que ver coa saúde do banco.

-Supoño que despois dos devastadores efectos que tivo a marteilia no berberecho en Galicia, que parecía condenado á extinción, esta é unha boa noticia.

-Si, daba a sensación de que ía desaparecer o berberecho. A marteilia pode diezmar os bancos, e está aí, non o podemos esquecer. Pero segundo as mostraxes que temos feitas, a parte da poboación que presenta esa enfermidade é moi pequena. Así que temos moito berberecho a piques de chegar á talla comercial, e a boa noticia é que está san. Iso non quita que non se siga a traballar no proxecto para conseguir a reprodución en catividade de individuos da ría de Arousa coa intención de obter individuos resistentes á marteilia.

-Sigamos nos Lombos. Hai ameixa?

-Hai ameixa xapónica dentro das marxes dos anos anteriores, igual no marxe máis baixo. Pero tamén hai que ter en conta que desta volta se traballou nese banco ata o 15 de maio. En calquera caso, os datos mantéñense dentro do rango normal dos últimos oito ou nove anos. E estes son datos que sacamos dunhas mostraxes intensivas, porque nese banco temos por riba dos 250 puntos de mostraxe e facémolos de forma replicada, collendo dúas mostras de cada vez.

-En todo caso, as mariscadoras de Carril teñen denunciando problemas de mortaldade nos seus bancos. E onte mesmo, algúns rañeiros apuntaban a que a falta de marisco nos Lombos podía estar vencellada cunha mancha de lodo que hai uns meses apareceu no río. Pode existir algunha vinculación?

-Nós fixemos mostraxes específicas en nove puntos, de berberecho e xapónica, e non atopamos variacións importantes. O banco dos Lombos está suxeito a un traballo intensivo, porque somos conscientes da importancia social que ten. Ten unha relevancia importantísima, e penso que estamos facendo un bo traballo de seguimento. Somos seis as persoas dedicadas aos tres bancos de libre marisqueo da ría, e dúas máis traballando de forma específica no tema da marteilia.

-Falemos dos outros bancos. Como está de saúde O Bohído?

-No Bohído, a actividade vaise manter polo reló. Hai unha estimación de biomasa de entre 30 e 35 milímetros [a talla para a súa extracción] boa, boa. Babosa tamén vai haber para completar. Algo de fina tamén hai dentro das marxes habituais.

-Hai uns anos Bohído tivo que asumir os barcos que non atopaban marisco nos Lombos, e polo visto no primeiro día de campaña, parece que pode ter que repetir ese papel. Terá músculo?

-O Bohído é un banco moi estable. Aí tomamos mostras en sesenta puntos distintos, e non vimos variacións substanciais no histórico. A estimación que temos nestes momentos é moi similar á doutras campañas, pero se van máis barcos que de costume... Todos sabemos o que pasa. Que o que hai, hai que repartilo.

-E que pasa no Cabío?

-Cabío tamén é un banco moi estable. Polo que estamos vendo, a situación do reló vai ser moi parecida a do Bohído, pero aquí vaise complementar coa ameixa rubia. É unha superficie máis pequena, pero que ten unha flota que traballa alí e que tamén merece atención.

Conoce toda nuestra oferta de newsletters

Hemos creado para ti una selección de contenidos para que los recibas cómodamente en tu correo electrónico. Descubre nuestro nuevo servicio.

Votación
0 votos
Comentarios

Carlos Gabín: «Nos Lombos hai moito berberecho pequeno, a uns milímetros de ter a talla comercial»