Francisco Alcalde:«Hai unha sobreoferta no mercado, e ao sector estalle custando cubrir gastos»

No último ano medraron as vendas de mexillón, pero seguen os problemas coa etiquetaxe e coa calidade das augas


Vilagarcía / la voz

A Consellería do Mar vén de facer público o balance da produción mexilloeira do 2017, do cal se desprende unha lectura positiva da situación do sector. Produciuse un récord de facturación e de produción, con 267.000 toneladas desembarcadas nos peiraos e unha facturación de 122 millóns de euros, un 11 % máis respecto ao ano anterior. Pero desde o Consello Regulador do Mexillón de Galicia non fan unha valoración triunfalista. Á espera da análise pormenorizada dos datos, o seu presidente, Francisco Alcalde, opina que non é ouro todo o que reloce.

-Como valora o Consello Regulador este balance?

-Podemos constatar que foi un ano bo en canto a calidade de produto, e a iso hai que sumarlle que foi un ano benigno en mareas vermellas, incluso no Nadal estivo todo aberto, o cal permitiu que o sector traballase no mellor momento. A outra lectura que hai que facer é a dos prezos, porque agora o prezo medio é de 0,46 euros o quilo, cando no 2003 era de 0,51. Hai unha sobreoferta no mercado e ao sector estalle custando remontar e cubrir gastos.

-A que obedece este descenso nos prezos?

-A situación inverteuse nos últimos anos. Agora o 62 % da produción vai para o mercado de fresco, e o 38 %, para a industria transformadora, e os prezos nese sector caeron.

-Supoño que ocorre así por efecto da competencia... Cal é o principal competidor do mexillón galego?

-Chile, que no ano 2017 tamén acadou unha produción récord de 337.000 toneladas, a maioría destinada para a industria transformadora da conserva. Hai unha dura competencia nas marcas brancas, e hai que dicir que os produtos de procedencia chilena non sempre están ben etiquetados.

-Esa é a gran teima do Consello. Seguen vendéndose por mexillón galego moluscos que non o son?

-Segue habendo produto mal etiquetado e segue habendo permisividade por parte das administracións. Hai produto foráneo que intentan facer ver que está envasado en Galicia, cando non o está, pero tamén hai produto nacional que se segue etiquetando como das rías galegas sen que pasase os controis do Consello Regulador.

-E qué pasos están a dar para atallar esta fraude ao consumidor?

-O que tratamos de facer é vixiar e facer presión sobre a administración, que é a que ten competencias na materia.

-Máis aló da cuestión dos prezos, as cifras indican que se vende máis mexillón ca en anos atrás. Cales son os principais mercados?

-Estamos vendo que o mercado nacional, en fresco sobre todo, está tirando ben, debido á boa calidade dos rendementos do produto galego. Fóra, os nosos principais compradores son Italia e Francia.

-Ademais da competencia e as etiquetaxes incorrectas, hai algún outro motivo de preocupación para os bateeiros?

-Hai preocupación pola degradación da calidade das augas, sobre todo na ría de Pontevedra, co cambio de clasificación das augas e a estabilización de zona C dos polígonos de Portonovo. O que se necesita é unha maior implicación e concienciación no coidado do saneamento das augas de todas as rías, para poder seguir ofrecendo un mexillón da máxima calidade como é o noso.

-Nese contexto, o de velar pola calidade das augas, inscríbese a loita que o sector do mar, e os produtores de mexillón en particular, está a facer contra a mina de Touro. Teñen algunha novidade ao respecto?

-A única novidade que pode haber é que se denegue o proxecto e se paralice. Iso está en mans da Xunta, e diso non sabemos nada. Estamos falando dunha barbaridade que pode poñer en perigo a viabilidade de todo o sector, que habería que evitar.

Conoce toda nuestra oferta de newsletters

Hemos creado para ti una selección de contenidos para que los recibas cómodamente en tu correo electrónico. Descubre nuestro nuevo servicio.

Votación
6 votos
Comentarios

Francisco Alcalde:«Hai unha sobreoferta no mercado, e ao sector estalle custando cubrir gastos»