Lucía Freitas: «Ir ás xornadas de Xove foi das mellores propostas que me plantexaron nunca»

Cociñará en directo e asesorará á hostalería local na cita gastronómica


xove / la voz

A profesional galega cunha Estrela Michelín que acadou co seu restaurante A Tafona, en Santiago, Lucía Freitas, cociñará en directo e asesorará á hostalería locais nas II Xornadas Gastronómicas de Xove (días 17 e 18). Un auténtico luxo contar cunha gran amante da cociña formada na Escola Superior de Artxanda e que traballou no Celler de Can Roca, Bohío e Mugaritgz, ademais de iniciar unha andaina propia entre fogóns con Tomiño en Nova Iorque e Lume, tamén en Santiago.

-Como recibiu esta proposta?

-Foi das mellores propostas que me plantexaron nunca, porque é ir á raíz. Eu veño de servir o menú do día, de pasalo realmente mal, de facer malabarismos para chegar á xente e a fin de mes e que todo vaia rodado. Ir a un pobo e meterme directamente nas cociñas coa xente de verdade, que é a que necesita axuda e vai absorber o que eu lle poda ensinar... É un proxecto moi bonito.

-É como «lembrar» as orixes, agora que está na alta cociña?

-Claro! O bo que teño a día de hoxe é que a xente escóitame. Cando ves que unha persoa evoluciona e vai máis alá con dedicación, esforzo, positividade e paixón dáche forzas e folgos. Podo transmitir esa mensaxe: quererse a un mesmo para poder facer ben o traballo, porque o que saia dunha cociña ten que ser o mellor que saia de ti. Teño a sorte de poder transmitilo e a xente recíbeo moi ben, sobre todo porque sabe todo o que vivín todo e que puiden salvar todos os obstáculos e chegar adonde soñaba, con traballo e dedicación. Sirve de exemplo. Por iso este proxecto pareceume unha idea tan tan bonita. Ogallá haxa xente noutros pobos que o faga, porque penso que temos que invertir en axudar e formar porque é a mellor maneira de que a gastronomía creza e creza o pobo, non?

-Con que idea virá a Xove?

-Imos potenciar o que hai arredor de Xove, todos os produtos, produtores, artesáns... Temos que «vender» Xove, potenciar o mar que tanta riqueza ten. No meu restaurante gústame moito o peixe; cando lle dás unha textura nova e rompes os esquemas a xente de a pé agradéceo. É a base do que queremos conseguir. Ademais, que eses pousos queden para o día a día deses restaurantes.

-Resalta os produtos do mar. Cre que están pouco aproveitados? Hai algo que nos pode faltar?

-Pode faltar o que soe faltarlle a un pobo que ten moita vida no verán e logo no inverno non tanta. Entendo que é moi difícil ter produtos frescos cando non tes unha regularidade en número de xente. Pero hai que ter amor e respeto polos produtos, pola xente que os extrae e pensar que somos unha cadea e que de nós depende que fagamos que para esa xente teña unha repercusión e que o cliente poda sentir Galicia sentado nese restaurante. Un polo con patacas podes comelo en todos os lados, pero se é polo dun labrador que os ten de calidade, é diferente. As cousas hai que facelas con amor. Esa é a máxima.

Jueves 17 

Showcooking y más

A las 20.30 horas showcooking (entrada gratuita hasta completar aforo) con Lucía Freitas en una cocina-escenario que se instalará en el Pabellón de Deportes en colaboración con Mármoles A Mariña y Establecimientos Rey. Ella asesorará también a la hostelería local para el tapeo del día siguiente.

Viernes 18

 Tapeo do Mar

Con productos del mar, desde las 20.00, en los locales Onda Sempre, O Refugio, A Fuga, O Cabaliño do Mar, A Roda, O Pepe y Centro Cívico. Un jurado premiará las mejores tapas.

Demetrio Salgueiro, alcalde: «Hai que ofrecer un servizo de calidade para atraer visitantes»

Las II Xornadas Gastronómicas están organizadas por el Concello de Xove y hostelería asociada a Aciam. El alcalde Demetrio Salgueiro valora el empuje de poder contar con Lucía Freitas: «Dá máis repercusión mediática e axuda a visibilizar a cociña con produtos do mar e da nosa costa e por en valor ese gran activo que temos, a súa calidade. É unha forma tamén de que a hostalería de Xove se conciencie de ofrecer un servizo de calidade para atraer visitantes». «Estamos intentando promocionarnos turísticamente e seguro contribuirá a aumentar a oferta a nivel de hostalería. Os locais que hai levan moitos anos e mantéñense e iso é un bo sinal, Xove ten unha boa tradición de tapas e esta é unha forma de promocionalas», finalizó el regidor local.

El ciclo forma parte del proyecto Xove Mirando ao Mar, financiado por GALP Mariña-Ortegal e impulsado por el Departamento de Emprego del Concello de Xove, con Rosa Lage al frente.

Conoce toda nuestra oferta de newsletters

Hemos creado para ti una selección de contenidos para que los recibas cómodamente en tu correo electrónico. Descubre nuestro nuevo servicio.

Votación
0 votos
Comentarios

Lucía Freitas: «Ir ás xornadas de Xove foi das mellores propostas que me plantexaron nunca»