Xove cocerá el sábado 400 kilos del mejor percebe extraído en sus costas

La Asociación de Festexos A Medorra prevé servir alrededor de 1.500 raciones


xove / la voz

Cuatrocientos kilos de los mejores percebes extraídos en la costa de A Mariña y Ortegal. Esa es la cantidad que prevé cocer este sábado, 20 de julio, la Asociación de Festexos da Medorra durante la octava Festa do Percebe de Xove, que dará comienzo a las 12.00 horas en la Praza do Concello en el Centro Cívico. «Temos previsto servir unhas 1.500 racións», indicó el presidente del colectivo organizador, Jordi Meitín, que resaltó que todo el crustáceo será comprado en lonja y procederá de la «zona Galp» (Grupo de Acción Local do Sector Pesqueiro A Mariña-Ortegal).

La ración de percebes incluirá un plato conmemorativo y costará 15 euros, mientras que la de lacón cocido tendrá un coste de 10. «Esta oferta vai estar acompañada, para aqueles que o desexen, por un viño de albariño, a un prezo popular de seis euros a botella», apunta Fabián Ben, otro de los organizadores. La celebración será amenizada por una Discomóvil y por la charanga Os Charangos, que recorrerá las calles de la población. Además, para los más pequeños, a las 12.30 horas, Teatro Ghazafelhos representará la obra Acuario, sobre la riqueza biológica y gastronómica del litoral. Y a las 13.30 horas, habrá un obradoiro de chapas.

Por otra parte, de 10 a 21 horas, hasta el 28 de julio permanecerá abierta la exposición «O percebe e o seu ecosistema» en la sala de exposiciones del Salón de actos del Concello de Xove. Allí también se está proyectando el cortometraje documental Pedras re Riceiros. Con una duración de 30 minutos, a través de entrevistas profundiza en el trabajo del sector pesquero y en sus preocupaciones en relación con las normas y derechos que lo rigen.

«O percebe de Xove é de gran calidade porque a nosa costa é mar aberto e con temporais que baten a pedra»

O alcalde de Xove, Demetrio Salgueiro, anima «a toda a xente da Mariña e aos visitantes» a que aproveiten a Festa do Percebe para dar unha volta por un concello que garda moitos segredos posto que ten mar e ten montaña, pero tamén unha saborosa gastronomía, un valioso patrimonio histórico e numerosas actividades culturais ou deportivas ao longo do ano. En definitiva, de todo.

-Que significa esta celebración para Xove?

-É unha festa importante xa consolidada, unha data no verán que serve como reclamo turístico para o concello nunha época onde hai moita xente visitando A Mariña, sobre todo en concellos turisticamente máis relevantes ca Xove, que a pesar de non ser unha referencia a nivel turístico, ten moito que ensinar e que ver. E á vez é unha forma de poñer en valor un recurso local como o percebe, que ten moita relevancia nas costas galegas, pero que en Xove ten unha importancia especial porque hai varias familias que dependen economicamente del. Unhas porque teñen o marisqueo como primeira actividade, e outras porque a teñen de como segunda actividade, de complemento. Así que a festa cumpre as dúas funcións. Poñer en valor ese mercado, é á vez ofrecer unha oportunidade para que a xente deguste un produto de calidade a un prezo económico.

-Cantas familias viven do percebe en Xove?

-Que se dediquen á extracción hai varias mulleres de Portocelo, e logo hai algún home. En total, seguramente pode haber máis de quince familias que teñen o marisqueo como primeira ou como segunda actividade.

-Por que se distingue o percebe desta costa?

-O percebe de Xove é de gran calidade porque a nosa costa é mar aberto, bravo, e con temporais que baten a pedra e facilitan o seu crecemento. É un recurso que hai que coidar e tratar de poñer en valor fomentando a extracción respectuosa co medio ambiente, e tratando de combater a lacra do furtivismo, que ademáis de afectar á economía de moita xente, deixa zonas totalmente esquilmadas.

Conoce toda nuestra oferta de newsletters

Hemos creado para ti una selección de contenidos para que los recibas cómodamente en tu correo electrónico. Descubre nuestro nuevo servicio.

Votación
0 votos
Comentarios

Xove cocerá el sábado 400 kilos del mejor percebe extraído en sus costas