Fase de mudanza para Pastelería Vale y traslado de su obrador en Viveiro

Yolanda García Ramos
yolanda garcía VIVEIRO / LA VOZ

VIVEIRO

XAIME RAMALLAL

Lo desplazará de Santa María a Lodeiro y se quedarán con dos despachos

02 oct 2024 . Actualizado a las 05:00 h.

Si pensamos en la palabra «mudanza», enseguida se vienen a la cabeza sinónimos como trabajo, traslado, trajín, cambio... Así serán los próximos meses para la Pastelería Vale en Viveiro desde ya, al dar ya el primer paso de cara a ubicar el obrador que de toda la vida estuvo en la zona de Santa María a la de Lodeiro, donde contaban hasta ahora con un despacho y una pequeña zona de cafetería, en un local que acaba de cerrar debido a la inminente reforma que van a acometer en el mismo, de una superficie de unos 60 metros cuadrados, tal y como explica Alonso Vale, hijo de Jaime Vale y Maricarmen González. «O novo proxecto en Lodeiro é poñer o despacho e o obrador todo xunto, no mesmo sitio. Coma sempre, o obrador vai estar á vista, como estivo en Santa María. Dende sempre traballamos cara o público. Dende que empezaron meus pais se puido ver como traballamos. Ao ser sempre igual estamos acostumados a que nos vexan. Cando saiu a chamada ‘nova cociña’ na que se facía todo á vista en restaurantes nós xa pensamos ‘é que o levamos facendo de toda a vida’.

«Se todo vai ben contamos ter en dous meses o despacho de Lodeiro de novo aberto»

Mientras sea posible y al tiempo que se reforma en Lodeiro, en el establecimiento de la calle Irmáns Vilar Ponte seguirán elaborando sus productos porque tienen que seguir surtiendo el otro despacho viveirense, en María Sarmiento, junto a la Porta de Carlos V. «Se todo vai ben _añade_ contamos ter en dous meses o despacho de Lodeiro de novo aberto, só o despacho, e pasado o Nadal trasladarnos alí a traballar». «Tes que mirar _enfatiza el gerente_ en que as épocas de moito traballo non coincidan con ter pechado. Nos tempos que corren non se pode perder nada».

XAIME RAMALLAL

La propia mudanza comprenderá también la movilización de maquinaria: «O forno, por exemplo, é bastante grande e vai haber que movelo. Igual con outra neveira que haberá que desmontar enteira. A ver como está cando se volva a montar, se aguanta ou non, porque é un tipo de neveira de fai moitos anos, dunha calidade extraordinaria. No seu día, na provincia de Lugo había tres da marca Koma e esas tres as tiñamos nosoutros. Cando dis que traballas con tartas frías hai xente que pensa que se conxelan, porque hai produtos que necesitan unha conxelación rápida. E pensan nun conxelador como o da casa. Este non é así; nel o aire nunca entra en contacto co produto e non o seca. A neveira que temos que desmontar é do ano 1986 e o forno é pesado e antiguo pero coce moi ben. Sempre coidamos moi ben a maquinaria e se podemos aproveitalo...».

«Todo máis controlado»

Explica Alonso Vale que hasta el momento en el que se jubilaron, sus padres llevaban el negocio, pero él reside actualmente en A Coruña junto con su familia. Así, indica que «agora, sendo só na empresa quería ter todo máis controlado da miña man e ver as necesidades que poida haber». «Sempre buscas mellorar todo, ainda que a xente que teño é moi boa, por sorte», enfatiza el pastelero viveirense. Pastelería Vale nació en el año 1979, precisamente un año antes que el propio Alonso Vale. Sus padres, que ahora tienen 71 años de edad con diferencia en sus cumpleaños de solo once días, siguen inspirando su labor.

«Cada zona de España ten o seu. Por exemplo, por aquí o hojaldre e o biscoito non poden faltar»

Vale ha sido desde hace mucho tiempo una referencia en pastelería en A Mariña, llegando a contar en su momento con despacho también en Burela. «Intentamos sempre tamén facer cousas novas e hai algunha idea. Por exemplo —avanza—, nunca fixemos tarta de tres chocolates. Estou dándolle unha volta e ao mellor, en vez de facer de tres chocolates, fago pero con varias texturas diferentes. Cando abramos o novo local, algo novo en producto teremos que ter». En relación con los gustos de esta área, que conoce bien, desvela: «É verdade que vivimos nunha zona na que o que busca a xente é o de sempre. O hojaldre non pode faltar. E o biscoito. As mousses e todo iso véndense, no verán algo máis, pero falamos máis de pastelerías de Cataluña onde traballan máis ese tipo de cousas. Cada zona de España ten o seu».