Hechos con mimo
En Viveiro, con su roscón Vale «da un detalle para o cliente como pode ser unha chocolatina ou uns bombóns», señala Alonso Vale, pero premio como tal no. En la confitería prevén superar los «mil» roscones estos días. Es un producto que, dice, «non comezamos a facelo ata o 31 de decembro». Su oferta es variada: con nata, crema, trufa... «Co que pida a xente», agrega. Y sin olvidar la sorpresa de rigor. «O roscón da Vale está moi ben presentado porque leva por enriba un brillo con xelatina e non leva azucre solo, senón azucre con améndoa mezclado... É moi bon roscón! A xente repite», subraya. Continuando en el municipio pero en otra parroquia, Galdo, la Panadería de Galdo los elabora desde el 1 de diciembre de forma artesana, en un antiguo horno de leña «que é bastante máis complicado» apunta Luis Pérez, con masa madre y larga fermentación: «A do roscón é das máis largas que hai, para conseguir a esponxosidade e o sabor coa manteiga. Precisa moitas horas para fermentar, que é como se consiguen os sabores. O noso bota unhas seis horas fermentando». El horno, del año 1961, limita la producción propia a «uns 400». «Tamén compramos a típica faba de cores pasando polos Reis Magos, gnomos, pitufos...», indica.
En Burela, desde Confitería Kiko señalan que esperan vender «sobre 1.500 roscones» estas navidades: «Aquí veñen encargar de Viveiro, de Ribadeo...».