Menos roscones de Reyes con premio pero ninguno sin sorpresas ni haba

y. garcía VIVEIRO / LA VOZ

VIVEIRO

Anduriña, en Foz, que sortea una estancia de turismo rural de fin de semana con las ventas del roscón de Reyes
Anduriña, en Foz, que sortea una estancia de turismo rural de fin de semana con las ventas del roscón de Reyes CEDIDA

«Está habendo bastantes encargas», señala Anduriña de Foz, que sortea estancia de turismo rural el próximo día 11

06 ene 2022 . Actualizado a las 14:46 h.

Toca hablar de roscón de Reyes. Asunto más que obligado al rozar el 6 de enero. Esta tarde-noche, Melchor, Gaspar y Baltasar endulzarán el último tramo navideño pero también confiterías y pastelerías de A Mariña gozan de protagonismo aunque sea en forma aún más calórica, tras Nochebuena y Fin de Año. ¡Ya vendrá después la Operación Bikini! Realmente, es un producto que gusta mucho, por la cantidad que elaboran los establecimientos y que puede extenderse más allá de Reyes, antes y después. Algunos les dan un plus con un premio, aunque este tipo de iniciativas va a menos. A Fontenova en Viveiro, por ejemplo, regalaba antes 500 euros a un afortunado o afortunada. Ayer confirmaron que este año no incluyen premio.

Sin embargo, mantiene su costumbre Anduriña en Foz, que sortea este 2022 una estancia de turismo rural en Muxía. Su gerente Moncho Castro dice: «Está habendo bastantes encargas. O sorteo está gustando moito, a xente está animada a participar. Outros anos dimos vales de compra en produtos nosos, de valor total chegamos a dar 500 euros. Levamos dando premio cos roscóns uns 15 ou 16 anos. O sistema era o mesmo, en vales, pero este ano optamos por variar. Compran o roscón e no ticket poñen nome e teléfono e bótase nunha urna. Ata o día 9 poden comprar roscóns e entrar no sorteo, que será o día 11 por Radiofoz».

Dentro de la elaboración siguen escondiendo las clásicas figuritas, agrega Castro: «Este ano incorporamos un miniroscón, que adoita dar 3 ou 4 racións. Temos tamén pequeno, mediano e grande. Metemos Reis de cerámica, figuriñas de cristal, a típica faba... Aos nenos e aos papás failles ilusión». Y ha generado alguna que otra anécdota de clientes: «‘Mira, tedes que ter coidado que caeu dentro do roscón isto', díxonos un ensinando a figuriña. A miña muller Mari explicoulle que esa era a sorpresa do roscón. ‘Si, vaia sorpresa! Case parto un dente!', contestoulle el».

Hechos con mimo

En Viveiro, con su roscón Vale «da un detalle para o cliente como pode ser unha chocolatina ou uns bombóns», señala Alonso Vale, pero premio como tal no. En la confitería prevén superar los «mil» roscones estos días. Es un producto que, dice, «non comezamos a facelo ata o 31 de decembro». Su oferta es variada: con nata, crema, trufa... «Co que pida a xente», agrega. Y sin olvidar la sorpresa de rigor. «O roscón da Vale está moi ben presentado porque leva por enriba un brillo con xelatina e non leva azucre solo, senón azucre con améndoa mezclado... É moi bon roscón! A xente repite», subraya. Continuando en el municipio pero en otra parroquia, Galdo, la Panadería de Galdo los elabora desde el 1 de diciembre de forma artesana, en un antiguo horno de leña «que é bastante máis complicado» apunta Luis Pérez, con masa madre y larga fermentación: «A do roscón é das máis largas que hai, para conseguir a esponxosidade e o sabor coa manteiga. Precisa moitas horas para fermentar, que é como se consiguen os sabores. O noso bota unhas seis horas fermentando». El horno, del año 1961, limita la producción propia a «uns 400». «Tamén compramos a típica faba de cores pasando polos Reis Magos, gnomos, pitufos...», indica.

En Burela, desde Confitería Kiko señalan que esperan vender «sobre 1.500 roscones» estas navidades: «Aquí veñen encargar de Viveiro, de Ribadeo...».

Una situación excepcional, como ya se cuenta en páginas anteriores, es la que ha vivido esta Navidad la confitería mindoniense La Alianza, al no poder abrir desde el pasado 22 hasta el lunes 3, por l covid. «Aquí non temos costume de poñerlle premio ao roscón. Iso de compralos como en El Corte Inglés _dice Guillermo Redondas por el anuncio que se ve estos días en televisión, con premios en metálico_, non. Traballo para vender, para que veñan comprar o roscón, non porque lles meta 50 euros dentro». Teniendo en cuenta que este año no cuentan con el despacho ribadense, «venderemos 300 ou 400 este ano», apunta el propietario.