Un nuevo rincón ecológico, vegano, km 0 y a granel: O Ferrado Marelo abrió en Ribadeo

y. g. RIBADEO / LA VOZ

RIBADEO

PEPA LOSADA

Patricia Pérez, bióloga, quiso «dar resposta a unha necesidade» en un momento de cambio a nivel medioambiental y en consumo responsable

10 ene 2022 . Actualizado a las 16:50 h.

Los negocios que abren en pandemia demuestran que la dinamización comercial también es posible en tiempos difíciles. Ribadeo suma otro, pues el pasado diciembre Patricia Pérez Leal arrancaba O Ferrado Marelo, en el número 3 de la Avenida de Galicia, en Ribadeo. Al día siguiente del Sorteo del Gordo, el 23. La primera prueba de fuego de una tienda que trabaja productos ecológicos y veganos, de km 0 y a granel, fue la campaña navideña: «Quedei sorprendida coa acollida, sobre todo polo feedback da clientela. A todo o mundo lle sorprendía a tenda e dicía que necesitabamos isto en Ribadeo». «Ademáis da miña necesidade, que era que me faltaba algo así en Ribadeo, vin que outras persoas pensan igual», señala, siendo consciente del «cambio nas formas de consumo» que se está produciendo y a las que también quiere dar respuesta. Es un nicho de mercado en auge, impulsado también por una mayor concienciación medioambiental.

Su oferta va desde la alimentación a la cosmética: «Tiña moi claro que quería algo orientado á vida sen plástico, á alimentación saudable e aos produtos de proximidade. Eses eran, un pouco, os meus pilares. A partir de aí entra todo o produto ecolóxico, o vegano, sen glute... Vexo que hai unha necesidade brutal; sobre todo con respecto aos produtos veganos sorprendeume moito, porque a xente lánzase e busca outras alternativas». «Teño tamén _continúa_ produtos a granel para axudar á eliminación dos envases. Uns en ecolóxico e outros en convencional, porque a veces primo que sexan de proximidade; por exemplo, prefiro un arroz basmati de Valencia que non un que teña que cruzar medio planeta para chegar aquí. Por todo iso, a miña tenda non é unha ecotenda cen por cen. Igual que primo a produtores pequenos, xa que estou descubrindo que se están facendo cousas marabillosas ao noso arredor, unha produción artesanal coidando tanto os procesos como a materia prima aínda que non teñan un ‘selo burocrático' da parte ecolóxica, pero que coidan moito os ingredientes, como se tratan, envasan...». Así, vende cervezas artesanas de A Mariña, Lugo o Navia. O mermeladas de O Caurel, Taramundi o Morás en Xove, entre su oferta.

Actividades en el futuro

Uno de sus proyectos futuros en O Ferrado Marelo es realizar actividades en la propia tienda como charlas, talleres o presentaciones de producto: «Aínda teño que plantexar un calendario pero entra dentro dos meus plans, incluso facer actividades en colaboración con outras entidades, para concienciar e visibilizar. Estou aberta a todo o que se poida facer, a cooperar».

Antes de iniciar su aventura con O Ferrado Marelo, Patricia Pérez trabajó de auditora de seguridad alimentaria y de bióloga en la Confraría de Pescadores ribadense. Emprendió pese a la pandemia, «porque tiña unha necesidade e o quería facer», señala ella. «Sentín que era o meu momento... e adiante!», finaliza.