«Moitos hoteis pecharon, sabémolo, pero nós resistímonos a facelo»

Juan López, propietario, con su esposa, del hotel O Cabazo de Ribadeo: «Somos 17 traballadores e se as cousas seguen así haberá que tomar decisións»


RIBADEO / LA VOZ

Juan López, propietario con su esposa, Carmen García, del Hotel O Cabazo de Ribadeo, establecimiento de tres estrellas superior con 42 habitaciones, asume la segunda ola del covid con todo su personal trabajando y con la firme voluntad de seguir abierto, al contrario que otros hoteles punteros que ya han echado el cierre provisional (Las Sirenas, Val do Naseiro, Oca Hotel de Foz, Vila do Val, Voar...). Pero el futuro está plagado de una incertidumbre tal que deja en el aire el éxito de cualquier iniciativa que se tome: «Nen sequera é cuestión de baixar os prezos das habitacións. Aínda que as regales non ías encher, porque non hai xente. Nós, cando estamos tendo algo máis de demanda é entre semana, con comerciais e traballadores», comenta.

En la primera fase de la pandemia, O Cabazo aplicó un ERTE durante el tiempo que estuvo cerrado. Con la reapertura, a partir de abril, poco a poco fue incorporando personal hasta emplear a toda su plantilla: «Somos 17 traballadores e non nos plantexamos pechar, pero se as cousas seguen así, en decembro teremos que sentarnos e tomar unha decisións», apunta Juan López.

«Esta crise non ten parecido con ningunha outra. Por moitas voltas que lle deas non ves como podes gañar clientela. Se fora baixando os prezos fariámolo todos. Do 2008 ó 2010 facías unha rebaixa e podía ser que colleras clientela, porque a xente quería saír, viaxar. Pero é que agora non podes ou tes medo, incluso para comer fóra. Pásanos no restaurante, que non sendo o domingo, que é o día que tes un pouco máis de xente, os demais días está moi parado. E no caso de Ribadeo temos o engadido do peche de Asturias, que nos afecta moito».

«Novembro é temporada baixa, tradicionalmente dos peores meses do ano, aínda que este é peor, e xa contas con que baixe moito, pero se segue así a cousa, irremediablemente, haberá que tomar medidas», dice. Pese a ello, su firme propósito es «seguir tirando». Y añade: «Temos unha plantilla que manter e unha clientela que coidar. Ademais, pechar un hotel é moi complicado. Por iso imos seguir hasta ver como vai decembro, a ver como evoluciona isto».

En tanto, el objetivo de los propietarios de O Cabazo es el de tantos otros empresarios: pasar este mes. Y en el conjunto del año, perder lo menos posible: «Este é un ano perdido. En xullo, cando nos pecharon, foi matarnos, aínda que agosto e setembro foron ben. Pero pechar o hotel tampouco é solución. Se o facemos todos, o país para».

Conoce toda nuestra oferta de newsletters

Hemos creado para ti una selección de contenidos para que los recibas cómodamente en tu correo electrónico. Descubre nuestro nuevo servicio.

Votación
2 votos
Comentarios

«Moitos hoteis pecharon, sabémolo, pero nós resistímonos a facelo»