«A Feira do Bonito é posible polos 130 voluntarios que hai detrás»

andrés Vázquez / s. o. BURELA / LA VOZ

BURELA

Xaime Ramallal

Rocío Rivera, presidenta de Ledicia, explica que en Burela prevén repartir 7.000 racións, e agardan unhas 10.000 persoas

03 ago 2019 . Actualizado a las 05:00 h.

Máis de tres toneladas de bonito do norte, entre 6.000 e 7.000 racións, case 10.000 persoas... E 130 voluntarios, cuxas mans posibilitan unha feira que, con esta, chegará á súa 35.ª edición. Rocío Rivera, presidenta de Sociedade Cultural e Recreativa Ledicia, organizadora da Feira do Bonito de Burela, non pode máis que dar as grazas aos que, desinteresadamente, ofrecen o seu esforzo para sacar adiante a festividade. «É un evento que supón un tremendo orgullo para toda Burela, pois actualmente é o noso mellor signo de identidade», comenta.

Ademais de Ledicia e de institucións como o Concello de Burela ou a Consellería do Mar, o sector pesqueiro é outro gran protagonista dunha exaltación gastronómica que hoxe estrea o recoñecemento de interese turístico nacional. Burela non se entendería nin se coñecería tanto sen a pesca nin o bonito.

«Nos últimos catro ou cinco notouse máis público e actualmente continuamos en liña ascendente», di Rivera, que engade que «o feito de ter feira tamén o domingo mobilizou máis á xente». O ano pasado esgotaron as existencias de salpicón, «e iso que reservamos unha partida importante». Para este ano agardan que non suceda o mesmo, pois terán «2.000 tapas de salpicón preparadas». A Feira do Bonito ten a súa ración clásica: tres xenerosos anacos de bonito asado, cocido e en empanada, que continúa a ser a preferida do público. Nas últimas edicións incorporou o marmitako. En total, facendo reconto dunhas e doutras, «van saír máis de 6.000 racións, pode que 7.000».

Tamén sen glute

Entre elas estarán as especiais para celíacos, coas que a organización ten un procedemento diferente. «A empanada facémola nós, para asegurarnos de que non teña glute», asegura Rocío Rivera. Pero o resto de produtos tamén posúe un trato diferente, pois «o bonito mantémolo illado para que non se contamine doutros produtos, e o pan dispón dunha variedade distinta».

Todo está xa disposto para que as preto de 10.000 persoas que esperan en Burela poidan gozar do mellor bonito fresco. Sen dúbida, un orgullo para os burelaos e os mariñáns. Que sexa unha festa de interese turístico nacional «é un premio para todos os mariñeiros e os 130 voluntarios, sen os que a Feira do Bonito non sería posible».