Un proyecto de Casa Barbeiro, la primera quesería de A Mariña

y. garcia ALFOZ/LA VOZ

A MARIÑA

PEPA LOSADA

La granja alfocense espera sacar el producto en el año 2024, con variedades fresca y curada-ahumada

01 jun 2023 . Actualizado a las 05:00 h.

Tras meses y meses de espera, al fin la noticia más deseada. Casa Barbeiro, granja vacuna de Alfoz de origen familiar que actualmente lleva Juanjo Fraga adelante, ya cuenta con licencia para que su proyecto de elaboración de quesos se materialice. Seguramente no sea hasta 2024, cuando confía en poder comercializar su producto, porque antes quedarán aún muchas piezas del puzle por colocar como la pronta realización de obras y luego instalación de maquinaria en la explotación de Lagoa, con casi 600 cabezas de ganado vacuno de leche. Sería la primera quesería de A Mariña trabajando con materia prima propia: «Este é un proxecto de primeira transformación agroalimentaria, que xa se presentara en novembro de 2021. Ainda que leva a idea de facer máis produtos como requesón, empezaremos por queixo. Era unha pata do plan estratéxico da empresa, Casa Barbeiro, para transformar o leite de produción propia, das nosas vacas. Ademais, na zona non hai ningunha industria así, ningunha queixería».

Inicialmente comercializarán una variedad de queso más fresco y otra de curado-ahumado, «e elaborados con distintas pastas ou bases de masa, en varios formatos». «O queixo é un produto estrela que queremos sacar porque o queixo de aquí era o que se vendía nos mercados da contorna como Lourenzá, Mondoñedo ou O Valadouro; era tradicional. De feito, temos rexistros escritos dos séculos XIX e XX, unha revista de Madrid que falaba dos queixos do Valadouro, porque na zona da montaña afumábanse (o San Simón) pero no Valadouro eran máis frescos. Deixouse de producir aquí ao non haber tanta gandeiría e ser un produto totalmente artesano, por iso agora nos pareceu que lle podiamos sacar n valor engadido», indica Juanjo Fraga. Su producción de queso permitirá crear «entre tres e catro postos de traballo, dándolle valor á zona». El proyecto incluirá tienda y sala de catas en la propia fábrica. La inversión asciende a aproximadamente unos 600.000 euros.

«Na zona deixouse de producir queixo, por iso nos pareceu que podiamos sacar un valor engadido»

La idea, señala, surgió «nun momento de crise, cando houbo problemas co prezo do leite. Agora hai máis demanda de queixo e é para diversificar a actividade da granxa, porque vendemos moito leite a empresas. Era buscar unha fonte de escape, outra vía de negocio. O que irá para transformación non chegará ao 10% da produción láctea nosa». En el futuro pretenden seleccionar una parte de la granja para ecológico y así elaborar «un produto máis exclusivo».