Hernán Navarro es uno de los mariñanos pioneros de la «nueva hostelería»
29 may 2023 . Actualizado a las 14:48 h.El propietario de Pulpería Mario de Viveiro, Hernán Navarro García, es uno de los empresarios mariñanos pioneros a la hora de implementar lo que se empieza a conocer como «nueva hostelería».
«Pode parecer polémico, pero opino que hai demasiados bares. E por iso nós non abrimos por semana e só o facemos en temporada alta ou as fins de semana, cando sabes que tes unha facturación asegurada e rendabilizas o negocio», comenta Navarro, que antes de Semana Santa inauguró junto con su mujer, Teresa Louzao, un restaurante en la cima del monte San Roque en Viveiro. En él, sus empleados trabajarán «a tope» durante los tres meses de verano, respetando eso sí los horarios y libranzas. El resto del año el trabajo se limitará a los fines de semana, así como a las vísperas de festivos y festivos. Tendrán dos meses de vacaciones y estarán asegurados, cotizando, los 365 días del año.
«O modelo de negocio antigo era como o dunha taberna que xestionaba un matrimonio. Os dous eran autónomos e traballaban de sol a sol. Facían cafés pola mañá, os viños ó mediodía, daban comidas, facían os viños da noite, daban ceas e ata servían copas... Ese modelo queimou a moitísima xente que traballaba de camareiro porque iso pódelo facer cando é a túa man de obra. Xa se sabe que os autónomos non temos horarios, pero cando tes empregados tes que mirar outras cousas, cumprir unhas condicións laborais e que a xente estea contenta», defiende un hostelero que apuesta por que sus empleados «vaian contentos traballar».
En esa línea recuerda que ya cuando trabaja a las órdenes de Cesáreo Eijo Canoura, impulsor de Pulpería Mario a principios del siglo XXI, seguían un sistema similar.
«Estabamos en Naseiro, ás dúas da mañá con catro na barra e catro cubatas, e pechábamos o botiquín. Para estar a media asta é mellor pechar, recoller, ir para a casa descansar e estar fresco cando haxa xente», sostiene.
Por eso ve razonable que cada vez haya más negocios hosteleros que cierren por las tardes, aunque sea durante unas horas, o no abran las noches.
«E iso que en parte tamén falo na miña contra porque os domingos, cando acabamos de traballar e nos apetece a nós ir cear fóra ou tomar algo, case non hai nada aberto», concluye Hernán Navarro.